Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 8. 2016.

Pijetet žrtvama i jasna osuda svih totalitarnih i autoritarnih režima

U priopćenju povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima HDZ ističe da se hrvatsko društvo treba graditi na osudi svih nedemokratskih sustava i razotkrivanju povijesne istine

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s kandidatima HDZ-a za I. izbornu jedinicu položio je vijence i zapalio svijeće na Mirogoju kod Zida boli, spomen-grobnice žrtava fašizma te spomenika žrtvama u Bleiburgu i na križnim putevima, kao i na grobu Stjepana Radića te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U Hrvatskom povijesnom muzeju predsjednik Plenković posjetio je izložbu „'45“. Potom je u Hrvatskom saboru sudjelovao na obilježavanju  Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Priopćenje Hrvatske demokratske zajednice

Hrvatska demokratska zajednica na današnji dan pridružuje se obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Izražavamo sućut i pijetet svim žrtvama i njihovim obiteljima.

Naša stranka, članica europske pučke obitelji, prihvatila je općecivilizacijsko naslijeđe i vrijednosti Europske unije. Smatramo se odgovornima podsjećati na to kako hrvatsko društvo još uvijek stoji pred otvorenim izazovom da svoju budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s europskom osudom svih nedemokratskih sustava koji su u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika.

Hrvatska, kao članica Europske unije i neupitan dio europskog civilizacijskog kruga, nema alternativu procesu suočavanja s prošlošću koji su prošle i druge države članice, svojedobno pripadnice istočnoeuropskog komunističkog bloka. To je nužan proces u razotkrivanju istine i osudi brojnih ubojstava, političkih likvidacija i drugih kršenja ljudskih prava koja su se provodila pod bivšim nedemokratskim totalitarističkim režimima.

Stoga na današnji dan, a nakon nedavne presude Visokog zemaljskog suda u Muenchenu u slučaju Perković – Mustač, pozivamo sve odgovorne da u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. dopuste pristup dokumentima važnim i nužnim za znanstvena istraživanja.

Suočavanje sa zločinima poduzetim od strane totalitarnih i nedemokratskih režima nam je nužno kako bi ojačali svijest o teškim razdobljima naše nacionalne povijesti u cilju jačanja demokracije, poštivanju ljudskih prava i vladavine prava te snaženja moralne obnove hrvatskoga društva, nasuprot sramotnom tzv. „Lex Perković“, kojim su pogažene sve navedene vrijednosti.

Smatramo da su odgovorno suočavanje s prošlošću, koje će podržati svi dionici, i djelotvorna pravna država presudni za to da žrtve svih totalitarizama dobiju iskrenu zadovoljštinu.

Samo na taj način možemo stvarati preduvjete i zdravu osnovu za demokratski i uljuđeni dijalog. Naš zajednički dug hrvatskom društvu, a osobito mladim naraštajima, jest da na temeljima međusobnog uvažavanja i poštivanja univerzalnih humanističkih vrijednosti otvorimo put budućnosti bez suvišnih društvenih podjela.

Teme