Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 8. 2016.

HDZ-ov program za mlade »Biraj bolju budućnost!«

Andrej Plenković predstavio je program zajedno s mladim HDZ-ovim kandidatima za Hrvatski sabor koji su iznijeli ključne mjere za zapošljavanje i obrazovanje, svoju demografsku politiku te viziju Hrvatske 22. stoljeća

Program "Biraj bolju budućnost“ predstavili su predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, potpredsjednica stranke Ivana Maletić te mladi kandidati na listama HDZ-a za parlamentarne izbore. Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver predstavio je dio programa koji se odnosi na zapošljavanje mladih. Dr. sc. Tomislav Sokol govorio je o reformi obrazovnog sustava, a Ante Bačić o stipendijama i studentskom centru. Majda Burić osvrnula se na stambena pitanja i porodiljne naknade, Dragica Roščić govorila je o ruralnom razvoju, a Domagoj Mikulić o Hrvatskoj 22. stoljeća.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što HDZ na svojim listama ima puno mladih kvalitetnih kandidatkinja i kandidata. Dodao je kako je za njega ovo nastavak projekta kojeg je započeo prije četiri godine kada je postao promatrač u Europskom parlamentu i odlučio sustavno graditi novu generaciju mladih političara HDZ-a.

Govoreći o Programu "Biraj bolju budućnost“, Plenković je rekao da je on došao od mladih kao doprinos stranci, a na korist svim mladima u Hrvatskoj te nudi konkretna rješenja za probleme mladih. Istaknuo je da su ključni problemi mladih visoka stopa nezaposlenosti, neusklađenost obrazovnog sustava s realnim potrebama na tržištu rada, isključenost određenog dijela mlade populacije od obrazovnog sustava te rješavanje stambenog pitanja.

Ocijenio je da obrazovni sustav mora stvoriti mlade koji će biti spremni zauzeti radna mjesta u budućnosti, ako želimo imati ljude koji će voditi Hrvatsku. "To su radna mjesta na kojima se od mladih očekuje kritičko promišljanje, kreativnost i da su u stanju rješavati probleme", kazao je Plenković.

Naglasio je da je odgovornost svih političara mladima osigurati veći broj stipendija i kvalitetnu reformu obrazovanja, koja će im usaditi sve bitno o hrvatskom identitetu, povijesti, jeziku i tradiciji, ali i dati dovoljno široko obrazovanje i pripremiti ih za specijalistička zvanja.

Poručio je kako je cilj programa "Biraj bolju budućnost" provesti konkretne mjere za veću zaposlenost mladih i njihov ostanak u Hrvatskoj te mogućnost da na vrijeme i u najboljim godinama zasnivaju obitelj. "Od vas mladih kandidata očekujem da progrma angažirano predstavite u svojim izbornim jedinicama i da HDZ dobije veliku potporu mlade populacije", zaključio je Plenković.