Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zadar | 20. 8. 2016.

HDZ će raditi na razvoju ribarstva kao snažne gospodarske grane

Na zadarskom Forumu Plenković je predstavio tradicionalno pobjedničku listu HDZ-a za IX. izbornu jedinicu i HDZ-ov izborni program zajedno s nositeljicom liste Brankom Juričev Martinčev i drugim kandidatima

Plenković je utvrdio kako je za HDZ IX. izborna jedinica pobjednička te očekuje da će HDZ osvojiti najmanje 16 mandata u IX. i X. izbornoj jedinici. "Na izbore izlazimo s kvalitetnim programom koji je fokusiran na gospodarski rast, nova radna mjesta i društvenu solidarnost", kazao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo sastavom ove liste HDZ-a koja obuhvaća kandidate od hrvatskih branitelja do načelnika i gradonačelnika, ministara, čelnika HDZ-ovih županijskih organizacija i drugih. Dodao je da je njegov cilj bio da na listama budu dosljedni, dokazani, kvalitetni i politički ljudi. "HDZ će biti stranka okrenuta prema budućnosti, uz poštovanje prema prošlosti, i prioritetno raditi na ostvarivanju gospodarskog rasta, konkurentnosti, zapošljavanja i kvalitetnijeg obrazovanja", poručio je Plenković.

Govoreći o izbornom programu HDZ-a, Plenković je rekao da je cilj do 2020. ostvariti gospodarski rast od pet posto i podići zaposlenost s 60 posto na 68 posto, što znači novih 180.000 radnih mjesta. Pojasnio je kako velik prostor za zapošljavanje postoji u poljoprivredi, malim i srednjim poduzećima, turizmu i industriji te će HDZ tražiti kvalitetnije izvore financiranja poduzetnicima i podupirati njihove poslovne pothvate.

Naglasio je da HDZ dijeli temeljne kršćanske vrijednosti Europske pučke stranke, a najvažnije su solidarnost i održivi zdravstveni, mirovinski i socijalni sustav. "Zato je naša ambicija krenuti dalje s usklađivanjem mirovina, s ciljem da jednoga dana isplaćena prosječna mirovina bude 60 posto prosječne hrvatske plaće", kazao je Plenković.

Pohvalivši napredak Zadra i Zadarske županije u proteklih 20-ak godina, Plenković je rekao da će dovršetak Luke Gaženica značiti dodatnu vrijednost za Zadar i Hrvatsku, dok će sektori pomorstva i ribarstva biti prioritetne gospodarske grane za buduće HDZ-ove Vlade.

Nakon predstavljanja kandidata i druženja s građanima u Zadru, predsjednik Plenković je u Šibeniku sudjelovao na Večeri šibenske šansone.