Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Nova Kapela | 19. 8. 2016.

HDZ-ov program razvoja poljoprivrede svojevrsni je projekt Slavonija

U Siču (općina Nova Kapela) Andrej Plenković predstavio je HDZ -ovu listu za V. izbornu jedinicu zajedno s nositeljem liste, ministrom financija Zdravkom Marićem, i drugim kandidatima

Na uspješnom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Antuna Vrakića, Plenković je s HDZ-ovim kandidatima predstavio dio izbornog programa HDZ-a koji se odnosi na plan oporavka hrvatske poljoprivrede i sela kao pokretača gospodarskog razvoja.

U svom izlaganju, predsjednik Plenković istaknuo je kako se ključne razvojne mjere u izbornom programu HDZ-a odnose na gospodarski rast, nova radna mjesta, demografsku obnovu, jačanje institucija i društvenu pravednost, što je posebno važno u slavonskim županijama koje se opterećene depopulacijom, odlascima mladih i problemima poljoprivrednika.

Govoreći o važnosti razvoja poljoprivrede, Plenković je rekao da će HDZ staviti u funkciju neiskorištena zemljišta donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu te osigurati pravedniju i transparentniju dodjelu potpora. Dodao je da će se time ujedno omogućiti prodaja, koncesija i zakup, pa i darivanje poljoprivrednog zemljišta onima koji su u stanju od njega učiniti obradive površine i povećati poljoprivrednu proizvodnju.

Naglasio je da će HDZ donijeti i novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te pomoći mladim poljoprivrednicima u darivanju nekih zemljišta kao inicijalni poticaj.

"Dio programa koji se odnosi na poljoprivredu svojevrsni je projekt Slavonija", kazao je Plenković.

Poručio je da u predstojećim godinama Hrvatska reba iskoristiti sva europska sredstva koja se odnose i na izravna plaćanja (više od 370 milijuna eura godišnje) i na ruralni razvoj (330 milijuna eura). "S prelaskom niza izravnih plaćanja s hrvatskog proračuna na onaj EU, rasteretit ćemo dio našeg proračuna koji se odnosi na poljoprivredu", zaključio je Plenković.

Plenković je napomenuo kako su HDZ-ove liste sastavljene od kvalitetnih i vjerodostojnih ljudi koji su se dokazali ne samo u političkom angažmanu, već i u profesionalnim karijerama te svojim dosadašnjim postignućima. "Ovo predstavljanje potvrđuje da je i V. izborna jedinica pobjednička za HDZ", rekao je Plenković.

Plenković je posjetio i Novu Gradišku gdje je s kolegama bio na tradicionalnoj glazbenoj manifestaciji Novogradiško glazbeno ljeto.