Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 12. 8. 2016.

U hrvatsku politiku želim vratiti sadržaj

U intervjuu za Glas Grada Andrej Plenković govori o programskim i političkim prioritetima HDZ-a te o ključnim prometnim projektima za Dubrovačko-neretvansku županiju

Plenković je istaknuo kako je njegov glavni cilj je obnova političke vjerodostojnosti Hrvatske demokratske zajednice kao stranke koja je od svog osnutka predvodila hrvatski narod u ostvarivanju strateških nacionalnih interesa. ''Povjerenje birača tražit ćemo na temelju kvalitetnog programa s konkretnim mjerama za pokretanje gospodarstva i zapošljavanje'', poručio je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegov izbor za predsjednika HDZ-a pomogao oporavku rejtinga stranke što pokazuju rezultati anketa, ali i primjetna panika u redovima SDP-ove koalicije. Dodao je da HDZ ima spreman izborni program koji je rezultat rada najboljih stručnjaka.

''U fokus stavljamo mjere za ostvarivanje gospodarskog rasta od 5 posto, a provest ćemo i reformu poreznog sustava s postupnim smanjivanjem PDV-a s 25 na 24, pa na 23 posto te poreza na dobit na 18 posto'', poručio je Plenković.

Plenković je naglasio kako je primarni cilj HDZ-a osigurati većinsku potporu birača na izborima 11. rujna te je uvjeren da će biti u prilici formirati vlast s partnerima - na programskoj i svjetonazorskoj osnovi.

Kazao da je odluka HSS-a o suradnji sa SDP-om dovela do prestanka Domoljubne koalicije te se HDZ kao najveća i stožerna hrvatska stranka odlučio da je dovoljno snažan za samostalan izlazak na izbore. ''Naš izborni program nudi niz mjera za snažno hrvatsko selo i regionalni razvoj Hrvatske i vjerujem da će velik broj simpatizera HSS-a prepoznati HDZ kao središnju snagu razvoja Hrvatske, umjesto trgovačke lijeve koalicije'', naveo je Plenković.

Plenković je napomenuo da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku HDZ ima vrlo uspješne i prepoznate organizacije koje vode Branko Bačić i Mato Franković. Smatra da je njegova dosadašnja suradnja sa županom Nikolom Dobroslavićem i kolegicom u EP Dubravkom Šuicom, osobito glede predstavljanja  turističkih i gospodarskih potencijala županije, bila izvrsna.

Plenković je rekao kako je dugogodišnji problem prometne odsječenosti juga Hrvatske financijski realno rješavati u okviru razvoja jadransko-jonskog prometnog pravca. ''Za HDZ nikad nije bilo dvojbe - za razliku od nekih konkurenata - kako je u prometnom povezivanju juga Hrvatske izgradnja Pelješkog mosta projekt od nacionalnog interesa i apsolutni prioritet'', ocijenio je Plenković. Dodao je da je HDZ-ova vlada po tom pitanju u lipnju napravila veliki iskorak raspisivanjem natječaja za odabir izvođača radova za Pelješki most i pristupne ceste.

Poručio je da će HDZ i dalje županije smatrati središnjom razinom teritorijalnog ustroja, a zalagat će se za  fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

Intervju u cijelosti