Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 8. 2016.

HDZ ide na izbore s vjerodostojnim programom i ljudima

Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV nakon predstavljanja HDZ-ova izbornog programa »Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost«

Govoreći o važnosti poduzimanja cjelovite porezne reforme, Plenković je rekao da HDZ želi u drugoj godini mandata smanjiti stopu PDV-a na 24 posto, a koju je digla s 23 na 25 posto Kukuriku koalicija, te ju do kraja mandata spustiti na 23 posto.

Poručio je kako će HDZ kreirati novi gospodarski koncept i poslovno ozračje, projicirajući političku stabilnost. ''Naš izborni slogan je 'Vjerodostojno' jer želim da ovaj HDZ bude vjerodostojan s ljudima i  programom'', kazao je Plenković.

Plenković je rekao da je HDZ-u namjera s vrlo jasnim kalkulacijama do 2020. godine ostvariti gospodarski rast od 5 posto, s obzirom da je aktualna HDZ-ova Vlada već ove godine ostvarila rast od 2,5 posto te smanjila javni dug. Dodao je da jedan od ciljeva doći do kvalitetnog kreditnog rejtinga, koji je za vrijeme SDP-ove Vlade pao dva puta, i na taj način smanjiti kamatne stope na dug.

Najavio je da će HDZ povećati neoporezivi dio plaće s 2.600 na 3.750 kuna, što će građanima ostaviti veću prosječnu neto plaću, a ujedno je plan i smanjivanje poreza na dohodak s 40 na 36 posto najviše stope. ''To je dio cjelovite porezne reforme koja će rasteretiti naše poduzetnike i povećati prihode naših građana'', rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit o reformi mirovinskog sustava, Plenković je napomenuo da je za HDZ prioritet usklađivanje mirovina koje će pratiti rast BDP-a i rast cijena, s jasnim ciljem da prosječna mirovina bude otprilike 60 posto prosječne neto plaće.

Plenković je istaknuo kako će HDZ provesti reformu državne uprave koja treba biti učinkovitija i postati kvalitetan servis građanima i investitorima.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Plenković je podsjetio kako je kao eurozastupnik snažno pridonio da se u rezoluciji Europskog parlamenta pozove Srbiju da ukine sporni zakon o širenju jurisdikcije. Naglasio je da Zoran Milanović po toj temi nema nikakvu vjerodostojnost, jer je HDZ-ova Vlada uvrstila u pregovarački proces Srbije sve ključne teme koje su rezidualne nakon vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. ''Otvorena pitanja riješit ćemo u kontekstu pristupnih pregovora sa Srbijom da zaštitimo dignitet hrvatskih branitelja i osiguramo im pravnu sigurnost'', kazao je Plenković.

Plenković je odbacio mogućnosti velike koalicije i rekao da HDZ s kvalitetnim programom i ljudima ide po pobjedu na izborima, a koalicije će sklapati poslije izbora s onim strankama koje su podudarne programski i svjetonazorski.

Potvrdio je da drži otvorena vrata za suradnju s Mostom, ali kao predsjednik HDZ-a neće dopustiti bilo kakvo ucjene ili nekome da bira tko će biti HDZ-u kandidat za predsjednika Vlade. Zaključio je kako je europska i hrvatska praksa da najjača stranka koja formira postizbornu koaliciju daje predsjednika Vlade.

Izborni program »Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost« (PDF)