Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 8. 2016.

Cjelovitom poreznom reformom rasteretit ćemo poduzetnike i građane

Andrej Plenković predstavio je HDZ-ov izborni program »Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost« zajedno s voditeljicom radne skupine za izradu programa Ivanom Maletić, ministrom financija Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićem

Izborni program HDZ-a sastoji se od 12 poglavlja razrađenih kroz 3 tematske cjeline: Gospodarski rast i nova radna mjesta; Demografska obnova i izgradnja institucija; Društvo pravednosti. 

Plenković je uvodno istaknuo kako je HDZ predvodio zajedno s hrvatskim narodom ostvarivanje strateških nacionalnih ciljeva u prijelomnim povijesnim trenucima od 1989. do danas. Zahvalio se dr. Franji Tuđmanu i velikoj žrtvi hrvatskih branitelja pri uvođenju demokratskog poretka, stjecanju neovisnosti i međunarodnog priznanja Hrvatske te pobjedi u obrambenom Domovinskom ratu.

Naglasio je da HDZ kao najjača i najveća politička stranka ima program čijom će realizacijom ostvariti gospodarski rast i razvoj Hrvatske, kreiranje radnih mjesta, socijalnu pravednost i demografsku obnovu.

Program je vjerodostojan, ambiciozan i razvojan, a istodobno društveno solidaran, pojasnio je Plenković.

Rekao je da će HDZ novi koncept razvoja gospodarstva temeljiti na izgradnji poticajnog, jednostavnog i sigurnog poslovnog okruženja u kojem je privatni sektor nositelj ekonomskog razvoja države temeljenog na principima socijalne osjetljivosti, solidarnosti i partnerstva.

Gospodarski rast i nova radna mjesta

Plenković je poručio da je HDZ-ov cilj ostvariti gospodarski rast od 5 posto i otvoriti novih 180 tisuća radnih mjesta do 2020., a što znači stopu zaposlenosti od 68 posto. Napomenuo je da će HDZ inzistirati na stvaranju stabilnog pravnog, poreznog i ekonomskog okvira za što su potrebne reforme javne uprave, pravosuđa i cjelovita porezna reforma.

S obzirom da su brzo rješavanje sporova i pravna sigurnost ključ uspješnog poduzetništva, Plenković je kazao da će se skraćivati trajanje sudskih postupaka i smanjiti broj neriješenih predmeta. Spojit ćemo zemljišne knjige i katastar te ubrzati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a inizistirat ćemo i na snažnijoj borbi protiv svih vrsta kriminala i korupcije, poručio je Plenković.

Najavio je da će HDZ provesti cjelovitu poreznu reformu, a rezultat će biti jednostavan, konkurentan i stabilan porezni sustav te rasterećenja prije svega rada, kao i smanjenje PDV-a i poreza na dobit.

Govoreći o reformi obrazovanja kao temelju kvalitetnog i održivog razvoja Hrvatske, Plenković je rekao da HDZ nastavlja kurikularnu reformu te će uvesti dualno obrazovanje koje će učenike kroz školovanje osposobiti za rad i siguran posao. Istaknuo je da će HDZ dosadašnju razinu ulaganja od 0,8% BDP-a u istraživanje i razvoj povećati na europski prosjek od 2% odnosno 7 milijardi kuna.

U području zdravstva, kazao je da neće biti dizanja cijene dopunskog osiguranja i participacija. Dodao je da će reorganizacijom i boljim upravljanjem uspostaviti moderan i financijski održiv zdravstveni sustav koji će građanima osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u cijeloj RH.

Plenković je napomenuo da će HDZ tražiti da se neiskorištene poljoprivredne površine stave u funkciju donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izmjenom kriterija bodovanja, pravednijim načinom dodjele te razvojem malih poljoprivrednih gospodarstava.

Utvrdio je kako je industrija godinama zanemarivana te će HDZ znati koristiti potencijale za rast od farmaceutike, kemijske industrije, prehrambeno prerađivačke, ICT, drvne, tekstilne, građevinske, do vojne, elektro industrije i kreativnih industrija.

Demografska obnova

Plenković je upozorio kako je prošle godine Hrvatska imala najveću negativnu razliku između ukupnog broja živorođenih i umrlih što je neslavni negativni rekord od stjecanja neovisnosti. Poručio je da bez demografske obnove nema budućnosti i održivog razvoja te će HDZ delimitirati rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci, povećati jednokratnu naknadu za svako novorođeno dijete na 7.500 kuna i uvesti jedinstvenu dječju naknadu za svu djecu neovisno o sustavu poreza na dohodak.

Društvena pravednost, solidarnost

Plenković je istaknuo da je HDZ-u važna izgradnja društva pravednosti u kojem će e vratiti dostojanstvo radnicima, a svim ljudima koji žive u siromaštvu i socijalno su isključeni omogućiti kvalitetniji život. Zato ćemo i odrediti minimum sredstava koji će biti zajamčen svakom građaninu Hrvatske, naveo je Plenković.

Naglasio je da bez hrvatskih branitelja ne bismo živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj te će HDZ donijeti Jedinstveni zakon koji će objedinjavati sva prava branitelja i osigurati njihovu dosljednu primjenu.

Rekao je da će HDZ njegovati i unaprjeđivati odnose s vjerskim zajednicama, poticati integraciju nacionalnih manjina u hrvatskom društvu, podupirati rad udruga civilnog društva te inzistirati na poštovanju medijskih sloboda.

Vanjska politika

Prioritet broj jedan na vanjskopolitičkom planu za HDZ je Bosna i Hercegovina te zaštita prava hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda, kazao je Plenković. U pogledu odnosa sa Srbijom, ocijenio je da HDZ treba voditi kontinuirani dijalog sa susjedima te rješavati preostala otvorena pitanja koja su posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Program su po ključnim tematskim cjelinama izložili i voditeljica radne skupine za izradu programa Ivana Maletić, ministar financija Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

U svojoj završnoj riječi, Plenković je istaknuo da će HDZ znati u uvjetima 21. stoljeća zaštititi nacionalne interese, koje danas ostvarujemo pokretanjem proizvodnje, otvaranjem radnih mjesta i gospodarskim rastom u Hrvatskoj.

Ovaj HDZ jamči da je vjerodostojan i kvalitetnim izbornim programom i kandidatima vratit ćemo povjerenje birača na izborima 11. rujna zaključio je Plenković.

Izborni program »Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost« (PDF)

Teme