Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 6. 2016.

Vjerodostojno za europsku Hrvatsku!

Povodom treće godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji Večernji list objavio je u rubrici Hrvatski GLASnik u Europi pregled aktivnosti potpredsjednika Odbora za vanjske poslove EP-a Andreja Plenkovića i drugih zastupnika hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu

»Nova Globalna strategija vanjske i sigurnosne politike mora osnažiti instrumente zajedničkih politika EU u rješavanju niza međunarodnih kriza.«

Kao HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu predstavljam interese hrvatskih građana i provodim naš izborni program. U okolnostima nezabilježenog izbjegličkog vala u ulozi potpredsjednika Odbora za vanjske poslove, zalažem se za formuliranje europskog rješenja krize. Podržao sam reformu europskog sustava azila. Nakon terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, glasovao sam za usvajanje zakonskih mjera koje osnažuju sigurnosnu suradnju država članica. Pridonio sam prijedlozima za izradu nove Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU - ključnog dokumenta koji će Uniju pozicionirati kao predvodnika u rješavanju međunarodnih kriza. Tijekom proteklih godinu dana posjetio sam Ukrajinu, SAD, Iran, Gruziju, Saudijsku Arabiju, Katar, Francusku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju i sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na Sveučilištu Harvard u Cambridgeu te u Metropolitan klubu u Washingtonu održao sam predavanja o politikama proširenja i susjedstva EU, dok sam sa studentima instituta SciencesPo u Parizu raspravljao o vanjskoj politici EU. Na temu odnosa EU i Ukrajine govorio sam na 12. Yalta European Strategy Forumu i 9. Forumu o sigurnosti u Kijevu, kao i na konferenciji EPP-a u Kopenhagenu.

Kao predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom intenzivno sam angažiran da Ukrajina, kao žrtva agresije, ostane visoki politički prioritet EU. Imajući na umu privremeno okupirane teritorije dijela oblasti Donjecka i Luganska, kao i ilegalno anektiranog Krima, europskim kolegama kontinuirano ističem uspješnost hrvatskog modela mirne reintegracije Podunavlja. Predvodio sam Promatračku misiju EP-a na lokalnim izborima u Ukrajini 25. listopada 2015. te organizirao konferenciju na visokoj razini "Tjedan Ukrajine" u EP početkom ožujka 2016., a s ciljem jačanja kapaciteta Vrhovne Rade u obavljanju europskih poslova. Govorio sam na Hrvatsko-ukrajinskom forumu u Splitu u svibnju 2016., a za promicanje europskih težnji Ukrajine predsjednik Porošenko uručio mi je visoko ukrajinsko odličje.

U Bruxellesu nastavljam predstavljati bogatu kulturnu baštinu i tradiciju Hrvatske. Početkom travnja 2016. organizirao sam obilježavanje velikog jubileja 2400 godina Staroga Grada na Hvaru te milenijskih mediteranskih veza Farosa i Parosa zajedno s gradonačelnikom Vinkom Maroevićem i županom Zlatkom Ževrnjom. Tom prigodom sam ugostio 60 predstavnika s otoka Hvara i iz Splitsko-dalmatinske županije. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna regija u listopadu 2015. pozvao sam predstavnike Brodsko-posavske, Istarske i Karlovačke županije, koji su prezentirali investicijske potencijale županija. U lipnju 2016. organizirao sam Konferenciju posvećenu zapošljavanju mladih te sam ugostio 30-ak mladih uključenih u projekt ,,Črnkas – Črnomerec poslovni klub".

Redovito posjećujem hrvatske županije te komuniciram s poduzetnicima, udrugama i mladima. Nastojim im pomoći kroz prilagodbu zakonskih akata u EP-u da pristupe europskom tržištu i razvojnim programima EU. Zajedno s kolegama aktivno djelujem prema Komisiji da ubrza provedbu strateških projekata poput Pelješkog mosta, LNG terminala i drugih. Radio sam i na predstavljanju značaja Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju za razvoj turizma i hrvatskih otoka. Sudjelujem i u radu Odbora za ribarstvo kao zamjenski član jer se u EP-u donose odluke koje utječu i na ribarstvo u Hrvatskoj. Kao zamjenski član Odbora za proračun sudjelujem u raspravama o brojnim pitanjima poput revizije europskog proračuna i mjerama za zapošljavanje, globalnom dogovoru o klimi, europskoj politici susjedstva i dr. Aktivan sam i u radu Odbora za Ustav koji se bavi temeljnim pravnim aspektima EU. Komisiji i Vijeću uputio sam niz pitanja o slobodi kretanja hrvatskih radnika u zemljama EU, problemu onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu, zaštiti autohtonih poljoprivrednih proizvoda itd.

Kao europski zastupnik iz gradske četvrti Črnomerec u Zagrebu treći put zaredom priredio sam Europski susret na Črnomercu. Tijesno surađujem s Hrvatskom Paneuropskom unijom, Europskim pokretom te nizom fakulteta i obrazovnih institucija.

Pomogli smo Bosni i Hercegovini da podnese zahtjev za članstvo u EU

Zajedno s hrvatskim kolegama u EP podupirem europski put BiH. U kontekstu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma početkom prosinca 2015. s ciljem stvaranja povoljnog ozračja za podnošenje zahtjeva za članstvo, organizirali smo veliku konferenciju o europskoj budućnosti BiH, na kojoj su sudjelovali predsjednik Čović, član Predsjedništva Izetbegović, Visoka predstavnica Mogherini, povjerenik Hahn, predsjednik EPP-a Daul, američki predstavnik Hoyt-Yee i niz drugih visokih dužnosnika. Svim europskim kolegama ponavljam da EU mora pružati potporu BiH, kojoj će europski put osigurati gospodarski napredak, koheziju i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Ujedno sam u prosincu prošle godine u EP-u ugostio nadbiskupa Vrhbosanskog Puljića i banjolučkog biskupa Komaricu koji su upoznali europske kolege s problemom povratka prognanih Hrvata u RS.

Prilog u PDF-u