Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 6. 2016.

Plenković izrazio spremnost da preuzme odgovornost u HDZ-u

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a nakon odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković izrazio je spremnost za kandidaturu za predsjednika HDZ-a

U novim okolnostima, kada je raspušten Hrvatski sabor te nije uspjelo preslagivanje parlamentarne većine, zastupnik Plenković istaknuo je da HDZ na nove izbore treba izaći osvježen te je izrazio spremnost da – ukoliko izbori za predsjednika HDZ budu raspisani – preuzme odgovornost i kandidira se za predsjednika HDZ-a.

Podsjetivši da je HDZ kao relativni pobjednik parlamentarnih izbora 8. studenoga uspio formirati vlast nakon vrlo zahtjevnih pregovora u postizbornoj fazi, Plenković je pojasnio kako je tada kao odgovoran član HDZ-a smatrao da je hrvatskoj Vladi i HDZ-u potrebna stabilnost i koncentriranje na provedbu planiranog programa reformi.

Komentirajući svoj govor na Općem saboru HDZ-a, Plenković je ponovio da nijedan pojedinac ne može staviti svoj interes ispred interesa stranke, vlade ili države. Ujedno je poručio kako HDZ  mora biti dio političkog mainstrema i u identitetskom smislu pripadati desnom centru te da u skladu s politikom prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana može biti najveća, okupljajuća i pomirbena stranka utemeljena na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima.

Sada stranačka tijela, u skladu sa Statutom, trebaju brzo donijeti odluke i organizirati izbore za predsjednika stranke po načelu »1 član 1 glas«, kako bi stranka mogla što skorije pripremiti izborni program i kampanju za nadolazeće parlamentarne izbore, rekao je Plenković. Pozvao je predsjednika stranke Tomislava Karamarka da s obzirom na okolnosti pokaže političku odgovornost te je kazao kako je on dao vrijedan doprinos stranci u nizu izbornih pobjeda koje su svi zajedno u HDZ-u proteklih godina ostvarili.

Plenković je napomenuo kako je s kolegama u EP-u Šuicom, Maletić i Stierom uputio jasan apel HDZ-ovim saborskim zastupnicima da razmisle o izglasavanju nepovjerenja Vladi koju je HDZ formirao. U tom kontekstu nužnim smatra da stranačko vodstvo, ali i sve županijske, gradske i općinske organizacije, jasno podvuku crtu i procijene kako HDZ može vratiti povjerenje birača uoči novih izbora. Pritom je dodao da HDZ ima na raspolaganju Nacionalni program reformi te dokument s gospodarskim programom izrađen u suradnji s IFO institutom, a nedavno je na općem saboru usvojen i stranački program. Trebamo se okrenuti prioritetnim temama koje se tiču gospodarstva, rasta i zapošljavanja te mladih, a manje se baviti prošlošću i temama koje dijele naše društvo, poručio je Plenković.

Plenković je kazao da je u EP-u snažno angažiran na provedbi programa s kojim je HDZ kao stranka desnog centra uvjerljivo pobjedila na europskim izborima 2014, što je bio ključan prekretnički trenutak za pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. 

Teme