Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 14. 6. 2016.

EP treba poduprijeti viznu liberalizaciju za ukrajinske državljane

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Odbora na kojoj je glavna tema bila prijedlog liberalizacije viznog režima za ukrajinske državljane

Kao predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu, zastupnik Plenković izrazio je potporu ukidanju viznog režima za ukrajinske državljane u skladu s prijedlogom Europske komisije. Konačna odluka donijet će se na razini Vijeća i Parlamenta. Dodao je da će vizna liberalizacija imati izravne učinke za ukrajinske državljane te je izrazio nadu da će EP pokazati jedinstvo pri usvajanju ove odluke, s obzirom na to da je Ukrajina ispunila svoje obveze iz Akcijskog plana za viznu liberalizaciju.

Liberalizacija viznog režima predstavlja snažan poticaj EU-a ukrajinskim vlastima za nastavak provedbe reformskog plana, ali je i važna da ukrajinski državljani zadrže entuzijazam za europski put zemlje, poručio je Plenković.

Podsjetio je kako je Ukrajina zbrinula gotovo 1,5 milijuna prognanika, što je više od ukupnog priljeva migranata u EU u aktualnoj izbjegličko-migracijskoj krizi. Time je pokazala da ima institucionalne, političke i humanitarne kapacitete za rješavanje kriza.

Plenković je naglasio da su više od dvije godine nakon Euromajdana očekivanja ukrajinskih građana velika. Stoga je liberalizacija viznog režima od kapitalne poličke važnosti za Uniju, koja treba pokazati odgovornost prema Ukrajini kao žrtvi agresije, zaključio je Plenković.