Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 13. 6. 2016.

Sinergija svih institucija ključna za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković (HDZ) organizirao je u suradnji s Centrom Wilfried Martens Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu konferenciju Učinci politika EU-a za zapošljavanje mladih, na kojoj se okupilo više od stotinu sudionika među kojima su bili i predstavnici Europske komisije, Vlade RH, Grada Zagreba, Revizorskog suda, Europskog parlamenta te niza europskih organizacija i međunarodnih nevladinih udruga specijaliziranih za pitanja mladih

Plenković je istaknuo da aktivne mjere Europske komisije kroz Jamstva za mlade te sredstva iz Europskog socijalnog fonda pomažu naporima Vlade Republike Hrvatske u okolnostima kada nezaposlenost mladih – 39% – predstavlja krupan socijalni i gospodarski problem zemlje. Kao član Odbora za proračune, istaknuo je kako se u okviru rasprava o europskom proračunu kontinuirano zalaže za povećanje sredstva za mlade, mobilnost i zapošljavanje unatoč drugim izazovima s kojima se susreće EU.

'Nakon globalne financijske i gospodarske krize na razini cijele EU u 2013. bilo je oko 5,6 milijuna nezaposlenih mladih, dok ih je danas oko 4,2 milijuna, što znači da su mjere Komisije pomogle gotovo milijun i pol mladih u EU da pristupe tržištu rada, poručio je Plenković.

S obzirom da je Hrvatska i dalje treća zemlja u EU po nezaposlenosti mladih iza Grčke i Španjolske, Plenković je ocijenio nužnim daljnji angažman Komisije i država članica koje trebaju raditi na stvaranju poticajnijeg poslovnog okruženja, kao i prilagodbi obrazovnih sustava realnim potrebama tržišta rada s ciljem rješavanja dugotrajne nezaposlenosti mladih uz promoviranje inovacija, poduzetništva i samozapošljavanja.

Plenković je ugostio i 20-ak mladih sudionika europskog projekta "Črnomerec Poslovni klub - Črnkas" kojeg vode Marko Pavić i Luka Bogdan u njegovoj gradskoj četvrti Črnomerec, a u suradnji s Gradom Zagrebom. Na konferenciji su, uz zastupnika Plenkovića, sudjelovali i zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje Anita Vella, pomoćnica ministrice rada u Vladi RH Katarina Ivanković Knežević, Miljenko Sedlar iz Ureda za EU fondove Grada Zagreba, projektna voditeljica Helena Beus te Eoin Drea, stručnjak za politiku mladih i zapošljavanje iz Centra Wilfried Martens.

Voditelji projekta Črnkas – Črnomerec Poslovni klub Marko Pavić, Luka Bogdan i Helena Beus predstavili su solidne i inspirativne rezultate konkretnog europskog projekta „Črnkas“ koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (73.000 EUR) i sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, a usmjeren je na osposobljavanje mladih za ulazak na tržište rada.

Pomoćnica ministrice rada u Vladi RH Katarina Ivanković Knežević govorila je o mjerama zapošljavanja mladih te je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska dobila akreditaciju za korištenje Europskog socijalnog fonda i time osigurala uspješno povlačenje sredstava za zapošljavanje i socijalnu uključenost mladih.

Zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Anita Vella istaknula je glavne izazove pri provedbi Jamstva za mlade u Hrvatskoj, a u kontekstu specifičnih preporuka EK za Hrvatsku koje se odnose na zapošljavanje mladih u okviru Europskog semestra. Izdvojila je visoku razinu nezaposlenosti mladih, posebice onih s relativno slabije razvijenim vještinama potrebnim za ulazak na tržište rada. Dodala je da je za RH bitna i tehnička implementacija programa na nacionalnoj razini te bolje praćenje mladih izvan sustava zaposlenja i obrazovanja, a koje bi u Hrvatsku trebalo biti uvedeno sljedeće godine. Zaključila je kako će značajnije i dugoročne učinke biti moguće postići jedino poboljšanjima u obrazovnom sustavu i aktivnim mjerama zapošljavanja mladih.

Predstavnik Grada Zagreba Miljenko Sedlar govorio je o aktivnostima za zapošljavanje mladih na razini Zagreba te o učincima provedbe programa Komisije na lokalnoj razini s akcentom na Hrvatsku.