Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 31. 5. 2016.

Europski put kao transformativni proces za zemlje jugoistočne Europe

U orgnizaciji Instituta Robert Schuman i Centra Wilfried Martens potpredsjednik Odbor za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je predavanje mladim političarima iz jugoistočne Europe o iskustvima Hrvatske u pristupanju EU te o funkcioniranju Unije

Plenković je naglasio da europske integracije zemalja jugoistočne Europe trebaju ostati na dnevnom redu Europske unije unatoč gospodarskim i sigurnosnim izazovima koji su trenutni prioritet država članica. Govoreći o iskustvima Hrvatske iz pristupnog procesa, pojasnio je kako je upravo Hrvatska jedna od najvećih zagovornica nastavka procesa proširenja EU-a, koje predstavlja jednu od najuspješnijih europskih politika i snažno pridonosi globalnom utjecaju Unije.

Istaknuvši da se države jugoistočne Europe nalaze na različitim stupnjevima europskog puta, Plenković je poručio kako je važno da se sve zemlje koje pretendiraju na članstvo u potpunosti usredotoče na provedbu europskih reformi i zakonodavnu prilagodbu pravnoj stečevni EU-a da ne bi izgubile na dinamici pristupnog procesa. U okolnostima kada raspoloženje među članicama EU-a prema proširenju nije idealno, europski put treba biti okvir za transformativni proces zemalja jugoistočne Europe i ostvarivanje gospodarskog napretka, rekao je Plenković.

U raspravi s mladim političarima zemalja jugoistočne Europe Plenković se također osvrnuo na krizu u Ukrajini i Siriji te na rješenja EU-a u kontekstu izbjegličko-migracijske krize.