Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 24. 5. 2016.

Ukrajina je ispunila uvjete za viznu liberalizaciju

Na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a njegov potpredsjednik Andrej Plenković sudjelovao je u razmjeni mišljenja s glavnim tajnikom Europske službe za vanjsko djelovanje Alainom Le Royem

Prilikom razmjene mišljenja s Le Royem zastupnika Plenkovića zanimalo je u kojoj se fazi trenutno nalazi prijedlog Komisije o viznoj liberalizaciji za ukrajinske i turske građane, kao i dinamika usvajanja odluke o viznoj liberalizaciji na razini Vijeća. Plenković je pritom naglasio kako je Komisija već izrazila svoje stajalište da je Ukrajina ispunila obveze iz Akcijskog plana za viznu liberalizaciju.

Dodao je da će vizna liberalizacija Turskoj biti važan korak s obzirom na dogovor prema kojem je Turska glavni partner Europske unije u kontroli migracijskog vala.

Govoreći o ratu u Siriji, Plenković je upozorio na važnost sveobuhvatnog djelovanja Europske unije, specijalnog izaslanika UN De Misture i drugih globalnih aktera kako bi se ispunili uvjete za političku tranziciju Siriju, što je predviđeno do 1. kolovoza.