Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 25. 5. 2016.

Na sastanku G7 bolje povezati djelovanje prema globalnim krizama

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi s potpredsjednikom Komisije Timmermansom na temu priprema za 42. sastanak na vrhu skupine G7 koji će se održati 26. i 27. svibnja u Ise-Shimi (Japan), gdje će EU predstavljati predsjednik Europske komisije Juncker i predsjednik Europskog vijeća Tusk

Plenković je zahvalio povjereniku Timmermansu na predstavljanju ključnih stajališta Komisije uoči 42. sastanka na vrhu G7 koji predstavlja važan forum za globalno upravljanje i već 35 godina je platforma na kojoj EU zajednički artikulira stajališta o važnim pitanjima na svjetskoj agendi.

Naglasio je kako je analiza o ekonomskim čimbenicima indikator poboljšana na razini Europske unije te da to treba predstavljati poticaj onim državama članicama koje nisu dosegle tu razinu osobito u području gospodarskog rasta, smanjivanja nezaposlenosti i provođenja strukturnih reformi. Plenković očekuje da će sastanak pridonijeti i dijalogu o jačanju ukupnih trgovinskih odnosa na globalnoj razini, zaključivanju važnih Sporazuma u čijem fokusu će biti interesi naših potrošača.

Europski investicijski plan i strateško investiranje treba biti mjerilo i pokazatelj smjera daljnjeg razvitka niza država članica, rekao je Plenković.

Kao važnu točku agende 42. sastanka na vrhu G7, Plenković je izdvojio zajedničko nalaženje rješenja za migracijsku i izbjegličku krizu.

Trebamo vidjeti koji može biti doprinos Europske unije u povezivanju migracijske i izbjegličke krize s ciljevima održive razvojne politike Europske unije i Agende 2030 te dogovoriti daljnju suradnju na razini globalne sigurnosne i vanjske politike, zaključio je Plenković.