Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 6. 2013.

HDZ preuzeo vlast u Vijeću gradske četvrti Črnomerec

Slijedom lokalnih izbora održanih 19. svibnja, organizirana je konstituirajuća sjednica Vijeća gradske četvrti Črnomerec na kojoj je vlast preuzela Hrvatska demokratska zajednica s poslijeizbornim koalicijskim partnerima HSP-om dr. Ante Starčević, HSLS-om i HSU-om. Predsjednik Vijeća postao je Josip Jelić, predsjednik Područnog odbora HDZ-a Črnomerec

sabor55 s

Andrej Plenković bio je nositelj liste HDZ-a za Vijeće gradske četvrti Črnomerec, a stranka je osvojila pet mandata. S koalicijskim partnerima dogovorena je nova većina s ukupno 9 od 15mandata u Vijeću. Ovim izborom za vijećnika Plenković je nakon državnog i europskog mandata osvojio i lokalni predstavnički mandat. Na Črnomercu živi 38.546 stanovnika, a HDZ s partnerima ima vlast i u 5 od 8 novoizabranih mjesnih odbora. HDZ će se u svom radu u Vijeću gradske četvrti zalagati za ciljeve navedene u izbornom programu.

Okvirni program HDZ-a za Črnomerec

1. Kvaliteta života

Novo središte za dinamičniji Črnomerec

Črnomerec je jedna od rijetkih zagrebačkih četvrti kojoj nedostaje pravo središte: nema prepoznatljivog trga, ni tržnice, a ni trgovačke četvrti. Uslijed toga se ne osjeća istinska kohezija Črnomerca.

• HDZ će se zalagati za pronalaženje urbanističkog rješenja – na temelju mišljenja struke i široke javne rasprave – za novo središte gradske četvrti Črnomerec sa sadržajima gdje bi se okupljali građani i čime bi se dao dodatni identitet našoj četvrti i podigla kvaliteta života na Črnomercu.

2. Promet i sigurnost

Bolja prometna povezanost sjever-jug i podvožnjak

Prometna povezanost naše četvrti važna je sastavnica kvalitete svakodnevnog života građana. Nažalost naša četvrt opterećena je značajnim prometnim poteškoćama, a posebno otežanom protočnosti na pravcima koji povezuju njen sjever i jug, kao i nedostatkom besplatnog parkinga. Osim toga nepostojanje podvožnjaka uz Zapadni kolodvor predstavlja značajnu prepreku i pješacima, koji prelazeći preko pruge često ugrožavaju vlastitu sigurnost.

• HDZ će se zalagati za bolju prometnu protočnost na pravcu sjever-jug (ulice Sveti Duh, Črnomerec i Kustošijanska), kao i za izgradnju podvožnjaka koji će povezati Vodovodnu i Magazinsku ulicu, što će poboljšati prometnu infrastrukturu i povećati sigurnost vozača i pješaka u prometu.

3. Škole i rekreacija

Uređenje osnovnih škola i nova sportska dvorana

Črnomerec zaostaje iza drugih bolje ekipiranih zagrebačkih četvrti u pogledu sportskih sadržaja i broju školskih dvorana. Kako našoj djeci i sugrađanima omogućiti zdrav život i rekreativne aktivnosti ako se nemaju gdje baviti sportom? Kakvu budućnost pripremamo našoj djeci ako im ne omogućimo dobre uvjete u školi?

• HDZ će se zalagati za izgradnju sportske dvorane na lokaciji iza Osnovne škole Ivana Cankara čime ćemo osigurati kvalitetne sportske sadržaje. Također ćemo nastojati urediti osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine, Medvedgrad i Gornja Kustošija.

4. Zdravlje i treća dob

Dom umirovljenika na Grmoščici i odjel za palijativnu skrb u KB Sveti Duh

Kao zajednica dužni smo našim najstarijim sugrađanima omogućiti dostojan život i potrebnu pažnju, za što nažalost ne postoje svi uvjeti u našoj četvrti. Osim toga, nedopustivo je da Črnomerec ne raspolaže nužnim hospicijem koji bi bolesnicima s neizlječivom bolešću pružio svu potrebnu i sveobuhvatnu zdravstvenu, psihološku, socijalnu i duhovnu skrb, kako bi se ublažila bol i podigla kvaliteta života bolesnika na kraju života.

• HDZ će se zalagati za izgradnju doma umirovljenika na Grmoščici, gdje će se našim sugrađanima treće životne dobi moći pružiti odgovarajuća skrb, te za ustroj odjela za palijativnu skrb u gradskoj bolnici Sveti Duh, što će podići kvalitetnu usluge bolesnicima.

5. Okoliš i komunalna infrastruktura

Kanalizacija za sva kućanstva

U trenutku kada Hrvatska postaje članica Europske unije, ne može se više tolerirati da još uvijek velik broj kućanstava hrvatskog glavnog grada nije spojen na gradsku kanalizaciju. Time ćemo pridonijeti očuvanju i zaštiti okoliša u “zelenim” dijelovima Črnomerca što će podići kvalitetu života.

• HDZ će se zalagati za to da sva kućanstva gradske četvrti Črnomerec napokon dobiju kanalizaciju.