Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 24. 5. 2016.

Potpora Odbora za vanjske poslove europskom putu BiH i koheziji zemlje

Na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a njegov potpredsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na posjet delegacije Odbora za vanjske poslove Bosni i Hercegovini prošlog tjedna i političke poruke vlastima BiH

Istaknuvši kako je delegacija Odbora za vanjske poslove prvi put posjetila Bosnu i Hercegovinu nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače o. g., Plenković je podsjetio na značajnu ulogu Europskog parlamenta u kreiranju pozitivnog ozračja u EU kako bi došlo do napretka BiH na europskom putu.

Govoreći o posjetu Mostaru, Plenković je kazao da se od svih političkih stranaka očekuje da postignu dogovor oko implementacije odluke Ustavnog suda iz 2010. kako bi se i u Mostaru mogli održati generalni lokalni izbori u listopadu 2016.

Napomenuo je da se delegacija Odbora u Sarajevu sastala s predsjedateljem Predsjedništva Izetbegovićem, predsjedateljem Vijeća ministara Zvizdićem, predsjednicima vlada Federacije BiH i Republike Srpske Novalićem i Cvijanović te brojnim drugim dužnosnicima  i parlamentarnim zastupnicima. Delegacija Odbora za vanjske poslove došla je u BiH  iskazati potporu nastavku provođenja europskih reformi, ali i koheziji zemlje, naglasio je Plenković. Ukazao je također na nužnost otklanjanja separatističkih i dezintegrativnih tendencija u BiH, s obzirom i na nedavni neprihvatljivi napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na biskupa Franju Komaricu, koji je veliki mirotvorac i humanist te je bio čest gost Europskog parlamenta.

Dodao je kako su kolegama u BIH poručili da su predstojeći prioritetni koraci za zemlju dosljedna provedba Europske reformske agende, prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na članstvo Hrvatske u Uniji, kao i uspostava efikasnog mehanizma koordinacije europskih poslova.

Sada je ključno da svi akteri u BiH ustrajno rade na ispunjavanju obveza kako bi se za vrijeme slovačkog predsjedanja usvojile odgovarajuće odluke na razini Vijeća, s ciljem stjecanja statusa kandidata za članstvo tijekom 2017. godine, zaključio je Plenković.