Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 17. 5. 2016.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države strateški su partneri

U organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je predavanje studentima i profesorima Kelley School of Business iz Indiane u SAD-u o položaju Hrvatske u EU, vanjskim i sigurnosnim izazovima te odnosima EU–SAD

Plenković je istaknuo da je Hrvatska članstvom u EU ispunila svoj strateški cilj nakon stjecanja samostalnosti te sada koristi razvojne mehanizme Unije kako bi građani mogli osjetiti snažniji gospodarski rast i bolji standard života.

Plenković je napomenuo kako je zbog niza kriza koje su zadesile Europsku uniju, a posebno nakon globalne financijske krize te migrantske krize, došlo do pada povjerenja građana u europske institucije i porasta potpore anti-europskim strankama. Odgovornost je sada na velikim europskim strankama da vrate povjerenje građana u djelotvornost EU, koja unatoč krizama i dalje čini sedam posto svjetskog stanovništva te 25 posto BDP-a i 50 posto socijalnih programa, kazao je Plenković.

Govoreći o posljedicama izbjegličko-migracijske krize, Plenković je rekao kako je nužno u okviru zajedničkog europskog sustava azila postići dogovor na razini EU o pravednijoj raspodjeli izbjeglica i migranata kroz veću solidarnost svih država članica. Dodao je da kako se u borbi protiv terorizma treba bolje nadzirati infiltriranje terorista u izbjegličke valove, što je jedino moguće snažnijom zaštitom vanjskih granica Unije i tješnjom suradnjom obavještajnih službi između članica EU te sa SAD-om i drugim partnerima. Ne možemo pristati na narušavanje Schengenskog sustava jer je sloboda kretanja jedno od najvećih dostignuća Unije, naglasio je Plenković.

Kao predsjednik delegacije EP-a za Ukrajinu, Plenković je pojasnio kako Ukrajina kao žrtva ruske agresije mora ostati politički prioritet Europske unije. U okolnostima nedopustivog napada na teritorijalni integritet Ukrajine, EU će se nastaviti čvrsto zalagati za mirnu reintegraciju okupiranih područja i europsku budućnost Ukrajine, poručio je Plenković.

Komentirajući ukupnu suradnju između EU i SAD-a kao najvažnijih saveznika, Plenković se osvrnuo i na pregovore o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja. On smatra da je riječ o Sporazumu koji će osnažiti strateške odnose EU i SAD-a i biti od gospodarske, trgovinske i investicijske koristi. Pritom će EU strana kroz pregovore voditi računa o punom pridržavanju standarda zaštite potrošača i javnog zdravstva. Za Hrvatsku je ključno što skorije ukidanje aktualnog viznog režima od strane SAD-a kako bi njeni državljani bili u ravnopravnom položaju u odnosu na veliku većinu državljana drugih članica EU, zaključio je Plenković.