Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 5. 2016.

U približavanju BiH Europskoj uniji Hrvati imaju ulogu vezivnog tkiva

U intervjuu za Večernji list BiH potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govori o idućim institucionalnim koracima BiH prema članstvu u Uniji te o ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH

U razgovoru s novinarom Večernjeg lista BiH Zoranom Krešićem zastupnik Plenković rekao je kako je više od 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina uhvati korak s drugim državama jugoistoka Europe u pogledu institucionalnog približavanja Europskoj uniji. Pritom je napomenuo da se pridruživanjem Hrvatske Uniji bitno promijenio položaj BiH, jer je ona time dobila najsnažniju zagovornicu među državama članicama.

Ocijenivši podnošenje zahtjeva za članstvo u EU prekretničkim trenutkom za BiH, Plenković je podsjetio kako su hrvatski zastupnici u EP snažnim doprinosom širem lobiranju BiH-diplomacije stvorili preduvjete u europskim institucijama za podnošenje zahtjeva BiH za članstvo - što je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva Čović i učinio 15. veljače o. g.

Naglasio je kako se od vlasti u BiH traži snažan konsenzus i vidljiv napredak u provedbi Reformske agende, kao i odlučnost u borbi protiv korupcije i jačanju pravne države. Dodao je da se očekuje i skori dovršetak pregovora o prilagodbi SSP-a kako bi se zadržala tradicionalna trgovina s Hrvatskom te uspostavu koordinacijskog mehanizma za europske poslove, uključujući sve razine vlasti.

Kontinuirano ponavljam da Hrvati kao konstitutivni narod u BiH imaju bitnu ulogu svojevrsnog vezivnog tkiva u pogledu održivosti BiH i njene europske budućnosti, poručio je Plenković.

Plenković je kazao i da ovih dana u Mostaru i Sarajevu boravi delegacija Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta koja želi iskazati potporu Predsjedništvu, Vijeću ministara, entitetskim i županijskim vladama u nastavku provedbe zadanih reformskih ciljeva, ali i poručiti da europski put treba biti strateški cilj BiH koji nema alternativu.

Istaknuo je kako je proces europske integracije prigoda da se BiH transformira u funkcionalnu i uređenu državu u kojoj se stvarno poštuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Zato je naša poruka u raspravama u Europskom parlamentu da nema razloga izbjegavati važnu debatu o ustavnoj reformi BiH, koja bi se trebala temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, legitimne zastupljenosti i supsidijarnosti, zaključio je Plenković.

Intervju u ciojelosti (PDF)