Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 5. 2016.

»Europa može i mora uspjeti«

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojemu potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković i Hans-Gert Pöttering, predsjednik Zaklade Konrad Adenauer i bivši predsjednik EP-a, analiziraju aktualne političke, gospodarske i sigurnosne izazove s kojima se suočava EU

U članku su Plenković i Pöttering uvodno istaknuli kako je Europska unija kao najsnažnija politička i gospodarska zajednica na globalnoj sceni ispunila glavni cilj europskog projekta osnovanog prije više od 65 godina – osiguranje mira, sigurnosti te prosperiteta europskim narodima pomoću snažne ekonomske i pravne integracije.

Naglasili su kako posljedice nezabilježenog priljeva migranata uslijed izbjegličke krize, zastrašujući teroristički napadi na europske gradove, vatreni obruč u južnom i istočnom susjedstvu EU te gospodarska stagnacija predstavljaju ključne događaje koji će u narednim godinama pokazati spremnost Unije u zaštiti europskih vrijednosti, kredibiliteta svoje vanjske i sigurnosne politike te politike susjedstva.

Analizirajući pristup EU izbjegličkoj krizi, Plenković i Pöttering smatraju kako rješenje krize može postojati samo u okviru razvoja zajedničkog europskog sustava azila te je revizijom Dublinske uredbe nužno uvesti korektivni mehanizam koji bi rasteretio zemlje s najvećim brojem tražitelja azila, kao i pravičniji sustav zaštite.

Napomenuli su kako se organiziranim akcijama terorista u europskim gradovima jedino moguće suprotstaviti intenzivnijom suradnjom obavještajnih, pravosudnih i policijskih službi između država članica, ali i u suradnji sa SAD-om, Turskom, međunarodnim organizacijama i drugim partnerima. Umjesto razgradnje Schengenskog sustava, što bi za EU bio veliki korak unazad, treba onemogućiti infiltriranje terorista u EU jačom zaštitom vanjskih granica i kvalitetnijim sustavom registracije pristiglih migranata, kazali su Plenković i Pöttering.

Govoreći o krizi u Ukrajini, istaknuli su da će EU nastaviti snažno podupirati napore međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju okupiranih područja jer se narušavanje teritorijalnog integriteta suverene države ne može tolerirati.

Poručili su da prioritet Europske unije svakako mora ostati i osiguranje značajnijeg gospodarskog rasta i zapošljavanja, osobito mladih, kroz snažniju podršku malom i srednjem poduzetništvu, prije svega olakšavanjem pristupa financiranju i uklanjanjem nepotrebnih birokratskih prepreka.

Svjesni smo da europske države i građane veže „zajednička europska sudbina“, a za nas nema dvojbe: Europa može i mora uspjeti, zaključili su Plenković i Pöttering.

Članak u ciojelosti (PDF)