Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 6. 2013.

Stoti rođendan akademika Vladimira Iblera

Na poziv veleposlanika Sergeja Morsana predsjednika Hrvatskog diplomatskog kluba Andrej Plenković, izabrani član Europskog parlamenta, održao je govor na temu „Hrvatska vanjska politika u kontekstu članstva u EU“ na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU i 100. rođendana počasnog člana akademika Vladimira Iblera održanoj u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest.

sabor54 s

Plenković je izrazio najbolje želje za rođendan akademiku Ibleru i zahvalnost za njegov izuzetni znanstveni doprinos razvoju međunarodnopravne struke, kao i afirmaciji Hrvatske. U svom govoru zahvalio je i nizu nazočnih ministara, akademika, profesora i diplomata na njihovom radu i nastojanjima da Hrvatska ostvari strateški cilj članstva u EU. Istaknuo je nove okolnosti i mogućnosti koje Hrvatska ima kao članica EU u vođenje zrele i angažirane vanjske politike. Ponovio je da će u hrvatskoj diplomatskoj i vanjskopolitičkoj praksi trebati još određeno vrijeme za potpuno preuzimanje kulture i metodologije rada u europskoj vanjskoj politici kroz partnerstvo s drugim članicama i Europskom službom za vanjske poslove. Podcrtao je važnost angažmana Hrvatske u potpori Bosni i Hercegovini, a posebno konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskoga naroda.

Govore o različitim aspektima pristupanja EU održali su akademik Ivan Supičić, dr. Neven Šimac, dr. Vlado Šakić i dr. Dubravka Alibegović-Jurlina. Čestitarske riječi održali su profesor Željko Horvatić i predsjednik Ivo Josipović.