Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 11. 5. 2016.

Protiv kršenja prava Krimskih Tatara

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković podržao je usvajanje zajedničke rezolucije o Krimskim Tatarima i izrazio zadovoljstvo time što je postignut široki konsenzus političkih grupa o njezinom tekstu

Plenković je u ime EPP-a pregovarao o sadržaju rezolucije. U svojem izlaganju zauzeo se za poštivanje prava Krimskih Tatara te izbjegavanje svakog nasilja nad njima, imajući pritom u vidu da je posrijedi manjina koja je ostala lojalna Ukrajini u okolnostima ilegalne ruske aneksije Krima i agresije na ukrajinskom teritoriju.

Plenković je ocijenio potpuno neprihvatljivim to što je Medžlisu (vrhovnom izvršnom vijeću) Krimskih Tatara zabranjen rad jer su ga tzv. lokalne institucije Vrhovnog suda i glavne tužiteljice proglasile ekstremističkom organizacijom.

Želimo da se ukupan politički proces reintegracije toga dijela ukrajinskog teritorija nastavi u tzv. ženevskom formatu i smatramo da se politika režima sankcija EU-a prema Rusiji zbog Krima mora održati jer nema vidljivog napretka u tom procesu, poručio je Plenković.