Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 12. 5. 2016.

Odbor za vanjske poslove podržava europski put Bosne i Hercegovine

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković predsjedao je sastankom Odbora na kojem se vodila rasprava s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem o reformskom procesu u BiH nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u Uniji 15. veljače o. g.

Na izvanrednom sastanku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavio je trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te plan provedbe opsežne liste europskih reformi.

Naglasivši ispravnost politike novog pristupa EU-a Bosni i Hercegovini, koja je ubrzala dinamiku svojega europskog puta, Zvizdić je izrazio spremnost BiH da zaključi pregovore o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na članstvo Hrvatske u EU i da uspostavi djelotvoran mehanizam koordinacije europskih poslova na svim razinama vlasti. Zvizdić je nadalje rekao da je za Bosnu i Hercegovinu članstvo u Uniji prioritet koji nema alternative, te stoga očekuje da će BiH što skorije primiti upitnik od Europske komisije kako bi se pripremilo mišljenje o podnesenom zahtjevu za članstvo te ostvario status kandidata.

»Europski parlament i Odbor za vanjske poslove nastavit će pružati veliku podršku Bosni i Hercegovini u reformskom procesu i napretku u približavanju Europskoj uniji«, poručio je Andrej Plenković, izrazivši uvjerenje u skoru odluku Vijeća EU-a o davanju naloga Europskoj komisiji da izradi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo. Čestitavši Bosni i Hercegovini na uspješnom podnošenju zahtjeva, Plenković je podsjetio na konstruktivnu i poticajnu ulogu Europskog parlamenta pri stvaranju pozitivne atmosfere u europskim institucijama koja je omogućila podnošenje zahtjeva.

Plenković je apelirao na predsjednika Vijeća ministara Zvizdića i sve aktere u BiH da se usmjere na odlučnu  provedbu Reformske agende, koja će osigurati prosperitet, ali i koheziju Bosne i Hercegovine. Ujedno je pozvao BiH na snažniju regionalnu suradnju sa svim zemljama u susjedstvu. Ujedno je najavio da će delegacija Odbora za vanjske poslove idući tjedan posjetiti Sarajevo i Mostar, što će biti još jedan signal da se Parlament zauzima za europsku budućnost i stabilnost BiH.