Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 11. 5. 2016.

Pravednija podjela odgovornosti unutar Unije u izbjegličkoj krizi

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković podržao je prijedlog Europske komisije o reformi zajedničkog europskog sustava azila, koji bi trebao pridonijeti pravednijem rješenju izbjegličke krize kroz veću solidarnost svih država članica

Zahvalivši se prvom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu na predstavljanju reforme europskog sustava azila, Plenković je naglasio da su izbjeglička kriza i migrantska kretanja pokazali sve nedostatke i poteškoće u postojećom sustavu pod Dublinskom regulativom. U tom kontekstu smatra da je nužan nov okvir, primjereniji specifičnom obliku i intenzitetu migracijskoj vala koji je zahvatio EU.

Uz aktivnosti Europske unije na vanjskopolitičkom i sigurnosnom planu Plenković je istaknuo da je predložena reforma u kontekstu Europskog plana za migracije važan korak prema pravednijem rješenju izbjegličke krize kroz podjelu odgovornosti i solidarnost svih država članica. Pritom bi korektivni mehanizmi novog sustava išli za osiguranjem dugoročno prihvatljivijeg rješenja krize, kao i primjene istinske europske politike, dodao je Plenković.

Plenković se također zauzeo za jačanje Europskog ureda za podršku azilu i sustava EURODAC.