Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 10. 5. 2016.

Znatna potpora EU-a sirijskim izbjeglicama u Libanonu i Jordanu

Potpredsjednik odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini o pomoći EU-a Libanonu i Jordanu da se nose s posljedicama sirijske krize

Plenković je ponovio da je migracijski val – kao posljedica rata u Siriji – najveća izbjeglička kriza s kojom se susreće Europa i druge zemlje u susjedstvu Sirije nakon Drugog svjetskog rata. Naglasio je kako jedini odgovor može biti cjelovit pristup koji će se temeljiti na načelima solidarnosti i potpore zemljama poput Libanona i Jordana te Turske, koje su ponijele najveći teret zbrinjavanja izbjeglica.

Pozdravio je napore koje EU ulaže u svrhu zaštite i sigurnosti civila, posebno djece, te naglasio da je sada ključno ispuniti obveze preuzete na Londonskoj konferenciji u veljači ove godine, odnosno osigurati više od tri milijarde eura pomoći sirijskom narodu u Siriji te izbjeglicama u susjednim zemljama. Dodao je da je dosad već alocirano više od milijardu eura za pomoć Jordanu i više od 770 milijuna eura za pomoć Libanonu.

Plenković je rekao da je važna i priprema kompakta za Libanon i Jordan koji bi trebali osigurati školovanje mladih, zapošljavanje,povećati gospodarske, trgovinske i socijalne veze, te tako poboljšati uvjete života sirijskih izbjeglica.

Naglasio je da EU treba nastaviti podržavati međunarodne napore za rješavanje uzroka migracija, uključujući provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji, münchenski dogovor o prekidu neprijateljstava, humanitarni pristup i nastavak razgovora o političkoj tranziciji, kao i napore UN-ovog povjerenika za Siriju Staffana de Mistura i proces ISSG. »Ključna je vidljivost EU-a u rješavanju sirijske krize u kontekstu usvajanju naše nove Globalne vanjske i sigurnosne strategije i naše uloge kao globalnog aktera«, zaključio je Plenković.