Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar i Vinkovci | 5. 5. 2016.

Branitelji su Hrvatskoj osigurali slobodu, a EU i NATO dugoročni mir

Prigodom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a sastao se sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom te održao predavanje učenicima u sklopu projekta »Škola mira«

Plenković je na sastanku sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem, direktoricom razvojne agencije Hrast Gabrijelom Žalac i njihovim suradnicima raspravljao o županijskim razvojnim projektima, posebno na području poljoprivrede i turizma. U Vukovaru se susreo s gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom GO HDZ-a Vukovara Damirom Barnom te drugim kolegama, s kojima je razgovarao o gospodarskim prioritetima grada te zakonskim pretpostavkama i daljnjim mjerama za stvaranje novih radnih mjesta.

Na poziv ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zorana Šanguta Plenković je u sklopu projekta »Škola mira« održao predavanje za 250 učenika osnovnih škola iz Zagreba, Preloga i Vrbovca. Plenković je istaknuo da je Europska unija najveći kontinentalni mirovni projekt na svijetu te da je i Hrvatska članstvom u Uniji i NATO-u zaštićena mehanizmima kolektivne sigurnosti. Osvrnuvši se na aktualnu krizu u Ukrajini rekao je da Hrvatska može ukrajinskim prijateljima ponuditi svoj uspješni model mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kako bi Ukrajina reintegrirala okupirana područja Donbasa i Krima.

»Cijenite žrtvu Vukovara i hrvatskih branitelja, čijom zaslugom danas imamo samostalnu i slobodnu Hrvatsku«, poručio je mladima Plenković. Zajedno sa suradnicima Plenković je posjetio Memorijalni centar Domovinskog rata.