Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 5. 5. 2016.

Velike političke stranke trebaju vratiti povjerenje građana u Europsku uniju

U sklopu obilježavanja Dana Europe potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je predavanje studentima Pravnog fakulteta, a također se sastao s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem i predsjednikom županijskog HDZ-a Ivanom Anušićem

Na poziv doc. dr. sc Dunje Duić s Katedre europskog prava zastupnik Plenković održao je predavanje studentima Pravnog fakulteta u Osijeku o ulozi Europske unije u kontekstu novih sigurnosnih izazova te se sastao s dekanom prof. dr. sc. Borisom Bakotom.

Govoreći o novoj Globalnoj strategiji za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, Plenković je istaknuo kako se prema novom kontekstu sigurnosnih ugroza Europska unija treba postaviti kao globalni predvodnik, vodeći se poštivanjem međunarodnog prava i suradnjom s drugim međunarodnim partnerima.

Naglasio je da će za postizanje kvalitetnog rješenja izbjegličko-migracijske krize ključna biti provedba dogovora s Turskom o kontroliranju izbjegličkog vala. Ujedno je rekao da je EU suočena s globalnom prijetnjom terorizma te je nužno pojačati suradnju obavještajnih i policijskih tijela članica EU te suradnju s drugim partnerima, kao i osigurati bolju kontrolu vanjskih granica EU i povratak stranih boraca iz Sirije.

S obzirom na vatreni obruč koji okružuje EU u njezinom istočnom i južnom susjedstvu, Plenković je naglasio da će EU u svojoj susjedskoj politici inzistirati na uspostavi mira i stabilnosti, posebno u Ukrajini koja je žrtva agresije. Osvrnuo se i na negativni ishod nizozemskog referenduma o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine, koji je primjer zloupotrebe instituta referenduma od strane anti-europskih stranaka kako bi se glasovalo o kontekstu događanja u EU.

Istaknuvši kako u narednim godinama neće biti novih proširenja, kazao je da će EU nastaviti podupirati dinamiku provedbi europskih reformi u zemljama pretendenticama na članstvo. Podsjetio je na snažnu potporu Hrvatske europskoj integraciji zemalja jugoistoka Europe te na značajan doprinos hrvatskih zastupnika u EP prigodom podnošenja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU 15. veljače. U kontekstu pristupnih pregovora Srbije, napomenuo je da Hrvatska kao članica EU treba snažnije artikulirati važnost ukidanja Zakona kojim je Srbija proglasila hibridnu regionalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina.

Prigodom boravka u Osječko-baranjskoj županiji, Plenković se susreo sa saborskim zastupnikom i predsjednikom županijskog HDZ-a Ivanom Anušićem, predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Osijeka Vlatkom Kopićem te drugim stranačkim kolegama. Održao je i sastanak s gradonačelnikom ‪Osijeka Ivicom Vrkićem.