Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 30. 4. 2016.

Potpora nastavku provedbe europskih reformi u Ukrajini

Na konferenciji »Mir i sloboda u Europi« Zaklade Robert Schuman i EPP-grupe potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je u sklopu panela o političkoj situaciji u Ukrajini

Na konferenciji su uz zastupnika Plenkovića sudjelovali i njegova kolegica u EP Dubravka Šuica, bivši predsjednik EK Jacques Santer, bivša zastupnica u EP Doris Pack, viceguverner regije Donjeck Viktor Andrusiv, predsjednik Demokratske alijanse Ukrajine Vasyl Gatsko, te brojni drugi europski političari. Konferenciju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i predsjednica Zaklade Ria Oomen-Ruijten.

Podsjetivši kako su na posljednjim parlamentarnim izborima ukrajinski građani velikom većinom glasali za proeuropske stranke unatoč teškoj sigurnosnoj situaciji, Plenković je rekao kako Europska unija od nove ukrajinske vlade očekuje stabilnost i bržu provedbu reformskog paketa.

Istaknuo je kako su pred Ukrajinom dva ključna izazova. Prvi je osiguranje uvjeta za mirnu reintegraciju okupiranog teritorija Donbasa i anektiranog Krima. Drugi je implementacija Sporazuma o pridruživanju, što se odnosi na poduzimanje ustavne reforme, reforme izbornog sustava, pravosuđa i javne uprave te korjenitu borbu protiv korupcije. Pritom će EU nastaviti pružati Ukrajini snažnu makrofinancijsku, institucionalnu i političku potporu, dodao je. Europska unija ne smije dozvoliti da nezadovoljstvo ukrajinskih građana zbog teritorijalne okupacije i dinamike europskog procesa dovede do gubitka volje za europskom budućnosti zemlje, naglasio je Plenković.

Plenković je najavio da će s kolegama u EP-u učiniti sve da prijedlog Komisije o liberalizaciji viznog režima za ukrajinske građane, koji je proslijeđen Vijeću i EP-u, bude što skorije usvojen.

Govoreći o negativnom ishodu referenduma u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine, izrazio je žaljenje što je do referenduma uopće došlo uz potporu antieuropskih političara i aktivista. Sada očekujemo da nizozemska vlada predloži određene poteze ili usvajanje formalne izjave kojom bi se detaljno pojasnio tekst Sporazuma nizozemskim građanima, poručio je Plenković.