Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 29. 4. 2016.

Samo snažna Europska unija može se suočiti s aktualnim izazovima

Prilikom posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je predavanje brojnim studentima Pravnog fakulteta u Splitu o aktualnim političkim zbivanjima u Uniji te se susreo sa županom Zlatkom Ževrnjom

Na poziv doc. dr. sc. Marije Boban zastupnik Plenković vodio je kvalitetnu raspravu s brojnim studentima Pravnog fakulteta u Splitu o trenutnoj političkoj, institucionalnoj i sigurnosnoj situaciji u Europskoj uniji.

Govoreći o važnosti Europskog parlamenta kao najvišeg predstavničkog tijela EU-a i svojevrsnog drugog doma Hrvatskog sabora, zastupnik Plenković kazao je da su tri ključne ovlasti EP-a sudjelovanje u postupku donošenja europskog proračuna, potvrđivanje predsjednika Europske komisije i povjerenika te usvajanje zakonskih akata.

Naglasio je kako je uslijed više kriza koje su pogodile EU u protekla dva desetljeća na europskim izborima došlo do dosad najveće potpore antisistemskim i antieuropskim strankama. Stoga je odgovornost na mainstream političkim opcijama da svojim djelovanjem vrate povjerenja građana u mogućnost Unije da se nosi s izazovima, poručio je Plenković.

U tom pogledu rekao je kako je prvi prioritet za EU postizanje dugoročnog rješenja za izbjegličko-migracijsku krizu, čija je posljedica dolazak gotovo 2 milijuna migranata proteklih godina. Takvo rješenje podrazumijeva snažniji angažman EU-a na izvorištu krize i provedbu dogovora o kontroli izbjegličkog vala s Turskom, smatra Plenković.

Kao predsjednik delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom, Plenković se osvrnuo i na recentni referendum u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine na kojem je 2,5 milijuna nizozemskih birača (koji čine 0,61 posto građana EU-a) svojim negativnim glasom blokiralo nastavak europskog puta Ukrajine. To pokazuje kako se institut referenduma može zloupotrijebiti za glasanje o kontekstu, a ne o sadržaju, dodao je.

Prilikom boravka u Splitu Plenković se također susreo sa županom Splitsko-dalmatinske županije Zlatkom Ževrnjom i njegovim suradnicima, s kojima je razgovarao o ključnim razvojnim projektima u županiji i realizaciji Strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju.