Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 4. 2016.

Okrugli stol o novoj Globalnoj strategiji vanjske i sigurnosne politike

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je na Okruglom stolu o novoj Globalnoj strategiji vanjske i sigurnosne politike EU-a u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, EUISS-a i IRMO-a

Na javnoj raspravi održanoj u Europskom parlamentu povodom 30. godišnjice černobilske katastrofe Plenković se prisjetio tragedije u černobilskoj nuklearnoj elektrani 1986. te je odao počast svim žrtvama i njihovim obiteljima.

Nakon pozdravnih riječi dr. Mladena Andrlića, ravnatelja Diplomatske akademije, te uvodnih izlaganja ministra Mire Kovača i Nathalie Tocci, posebne savjetnice visoke predstavnice Mogherini, zastupnik Plenković govorio je o aktualnim sigurnosnim ugrozama te adekvatnom vanjskopolitičkom i sigurnosno-obrambenim odgovoru Europske unije. U raspravi su sudjelovali i novinar Jutarnjeg lista Augustin Palokaj te prof. dr. sc. Mladen Puškarić s Hrvatskih studija.

Nathalie Tocci predstavila je trenutnu dinamiku izrade strateškog dokumenta kojim bi se uloga, načela i ciljevi vanjskopolitičkog djelovanja trebali prilagoditi okolnostima dramatično izmijenjenih sigurnosnih izazova s kojima se suočava Europa.

Plenković je naglasio važnost postavljanja ambicioznih, ali i realnih ciljeva sveobuhvatne vanjske, sigurnosne i obrambene politike EU koje prati i odgovarajuća alokacija proračunskih sredstava. Podsjetio je i na izvješće zastupnice Kalniete »EU u globalnom okruženju koje se mijenja – povezaniji, konfliktniji i kompleksniji svijet« koje je Europski parlament usvojio na prošloj plenarnoj sjednici te tako pridonio procesu izrade nove strategije.

Plenković se osvrnuo i na potrebu jačanja obrambene dimenzije Europske unije uz strateško partnerstvo s međunarodnim saveznicima, prije svega Sjedinjenim Američkim Državama i drugim globalnim akterima.

Jedan od prioriteta vanjskopolitičkog djelovanja EU-a jest stabiliziranje europskog susjedstva, što podrazumijeva i nastavak politike proširenja, poručio je Plenković. Dodao je da će u kontekstu kriznih žarišta u istočnom i mediteranskom susjedstvu EU-a ključni naglasci nove revidirane politike susjedstva Unije biti stabilizacija i partnerstvo.