Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 24. 6. 2013.

Iskustva Hrvatske u pregovaračkom procesu s EU-om

Izabrani zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković održao je predavanje o iskustvima Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji za dvadesetak polaznika programa »Kako funkcionira Europa: pogled na europske institucije iz prve ruke«

ep014

Riječ je o stručnom programu za članove stranaka iz obitelji Europske pučke stranke u državama jugoistočne Europe koji se održava u Europskom parlamentu u organizaciji Instituta Robert Schuman, Centra za europske studije i Političke akademije ÖVP-a.

Plenković je pojasnio glavne aspekte hrvatskog pregovaračkog procesa, dinamiku  sveobuhvatnih reformi te postojanje političkog konsenzusa. Govorio je o raspoloženju prema procesu proširenja u aktualnom političkom kontekstu EU. Istaknuo je pozitivan utjecaj članstva Hrvatske u EU za europski put država Jugoistočne Europe. Prenio je prva iskustva u radu u Europskom parlamentu u ulozi promatrača i planove za daljnji rad u svojstvu zastupnika. Izlaganje o ulozi Europskog parlamenta u procesu pristupanja Hrvatske u EU održala je Lada Jurica, načelnica Odjela za internet i nove medije u Klubu zastupnika EPP-a.