Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 4. 2016.

Nova ukrajinska Vlada – snažan poticaj nastavku reformskog procesa

Predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Delegacije na kojoj se raspravljalo o dinamici provedbe europskih reformi, negativnom ishodu referenduma u Nizozemskoj te slučaju Nadje Savčenko

Predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković te potpredsjednik delegacije Tibor Szanyi nakon održane sjednice objavili su zajedničko priopćenje:

Imenovanje nove vlade dodatan je poticaj nastavku provedbi europskih reformi u Ukrajini. Provedba Sporazuma o pridruživanja ostaje apsolutni prioritet i mi ponovno naglašavamo da ćemo učiniti sve kako bi pronašli adekvatna rješenja nakon negativnog ishoda savjetodavnog referenduma u Nizozemskoj. Pozdravljamo objavu prijedloga Komisije o uklanjanju viznog režima ukrajinskim građanima za kraće boravke u EU te očekujemo da će se bezvizna putovanja ostvariti već ovo ljeto.

U pogledu slučaja Nadje Savčenko, izražavamo zabrinutost zbog pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja nakon 13 dana štrajka glađu, ali i polažemo nade da će se postići dogovor o njenom puštanju na slobodu nakon izravnih razgovora predsjednika Porošenka i Putina. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije u slučaju Savčenko kao i status ostalih ukrajinskih građana koji su neopravdano i ilegalno zatočeni u Rusiji. Uvjereni smo da pritisak međunarodne zajednice može imati pozitivan utjecaj na njihove sudbine.

Očekujemo konstruktivnu raspravu s ukrajinskim kolegama o ovim pitanjima prigodom sastanka Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine u Bruxellesu 25. i 26. travnja o. g.