Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 13. 4. 2016.

Ostvarivanje statusa kandidata idući je važan korak za BiH

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković podržao je usvajanje Rezolucije EP-a o Izvješću o Bosni i Hercegovini za 2015, koje dolazi nakon povijesnog podnošenja zahtjeva za članstvo 15. veljače 2016.

Zahvalivši se kolegi Predi na izradi kvalitetnog i pozitivnog izvješća, Plenković je rekao kako je sada ključno da Vijeće i Komisija bez odugovlačenja procesuiraju podneseni zahtjev BiH za članstvo, sukladno Ugovoru o Europskoj uniji i dosadašnjoj praksi te da se što prije započne s izradom mišljenja o zahtjevu kako bi BiH dobila status kandidata.

Pozvao je vlasti u BiH da kroz pregovore s Komisijom osiguraju prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržala tradicionalna trgovina između Hrvatske i BiH.

Kazao je da je sada nužno u zemlji osigurati sve preduvjete za poduzimanje gospodarskih i socijalnih reformi te uspostavu učinkovitog koordinacijskog mehanizma za europske poslove u kojem bi sudjelovale sve razine vlasti.

Poručivši kako se treba suprotstaviti dezintegracijskim tendencijama, osobito iz Republike Srpske, Plenković važnim smatra da BiH u dogledno vrijeme pristupi ustavnoj reformi koja će jamčiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih, na načelima federalizacije, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti.