Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 12. 4. 2016.

Rasprava s Federicom Mogherini o prioritetima vanjske politike EU-a

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini o glavnim aspektima zajedničke vanjske i sigurnosne politike te obrambene politike EU-a

Plenković je zahvalio visokoj predstavnici Mogherini na kontinuiranom dijalogu s Europskim parlamentom u svrhu traženja jedinstvenog pristupa rješavanja brojnih izazova za Europsku uniju. izdvojio je tri pitanja važna za aktualni kontekst vanjskopolitičkog djelovanja Unije.

Prvo pitanje odnosi se na neraskidivu povezanost vanjske i sigurnosne politike EU-a i unutarnje sigurnosti država članica koje se trenutno bore protiv terorizma i nastoje kontrolirati migracijski val. Drugo je specifičan odnos i postignuti sporazum s Turskom čija je zadaća stabilnost u regiji, upravljanje migracijama i nadzor naših vanjskih granica, te nastavak procesa pregovora o pristupanju. Treće pitanje koje je Plenković naglasio tiče se rezultata referenduma u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine koji je osvjedočio kako nacionalni referendum na europsku temu ima međunarodne posljedice. Smatra kako je sada pred svim europskim institucijama i  nacionalnim vladama odgovornost da dodatno pojasne građanima sadržaj vanjskopolitičkog djelovanja EU-a.

Visoka povjerenica Mogherini predstavila je tri ključna područja djelovanja zajedničke vanjske politike EU: Bliskoistočni mirovni proces, nastavak borbe s migracijskim krizom te intenzivna revizija multilateralnih pregovora. Istaknula je kako je jedini mogući pristup vanjske politike zajednički pristup svih država članica i suradnja sa zemljama u susjedstvu.