Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 4. 2016.

Prisilne mjere ne smiju biti trajne

U intervjuu za Magazin Glasa Slavonije potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na prioritetne mjere EU-a u borbi protiv terorizma

U razgovoru s novinarom Darkom Jerkovićem zastupnik Plenković izdvojio je 4 ključne mjere koje zagovara EPP radi sprečavanja novih terorističkih napada.

Prva je intenziviranje pravosudne, policijske i obavještajne suradnje te razmjene podataka među članicama EU-a. Druga je osiguravanje bolje zaštite vanjskih granica Unije te kontrole migracijsko-izbjegličkog vala. Treća je usvajanje Direktive o registru putnika u zračnom prostoru. Četvrta točka podrazumijeva napore prema deradikalizaciji i integraciji islamskih zajednica u europskim zemljama.

Govoreći o posljedicama dolaska gotovo 1,5 milijuna migranata i izbjeglica samo u prošloj godini na teritorij Europske unije te organiziranih terorističkih napada, Plenković je kazao da kvalitetno sigurnosno rješenje ne mogu postići individualne reakcije članica, nego isključivo zajednički europski pristup.

Zaključio je da je najviša razina zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda trajni prioritet Europske unije, no u okolnostima kada se suočavamo s novom vrstom terorizma koji ne bira metu, sigurnost građana mora doći na prvo mjesto.

Intervju u cijelosti