Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 6. 4. 2016.

Predavanje o vanjskoj politici EU-a studentima instituta Sciences Po

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji o europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici u organizaciji studenata Instituta za političke znanosti u Parizu – Sciences Po

Plenković je zajedno sa Stefanom Lehneom, gostujućim istraživačem s Carnegie Europe, i Davidom Camrouxom, profesorom s instituta Sciences Po, održao predavanje o globalnoj sigurnosnoj situaciji i prioritetima vanjske politike EU-a s aspekta Europskog parlamenta. S obzirom na nedavne terorističke napade u Parizu i Bruxellesu, migracijsku krizu i trenutnu situaciju na vanjskim granicama Unije, Plenković je naglasio važnost usvajanja nove Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU-a koja se izrađuje proteklih godinu dana pod vodstvom Visoke predstavnice Federice Mogherini.

Najavio je da će se idući tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljati i glasati o izvješću zastupnice Sandre Kalniete o poziciji EU-a u globalnom okruženju koje predstavlja doprinos Europskog parlamenta u izradi nove globalne strategije. Istaknuo je kako su glavne poruke tog izvješća potreba za jasnim definiranjem zajedničkih vrijednosti Unije, njezino pozicioniranje kao globalnog aktera te stabilizacija susjedstva.

Kao predsjednik delegacije EP-a za Ukrajinu, Plenković je analizirao situaciju u europskom istočnom susjedstvu i Ukrajini. Izrazio je potporu EU-a Ukrajini u provedbi europskih reformi i njezinom približavanju Uniji. U tom kontekstu kao prioritete je izdvojio uspostavu mira, reintegraciju okupiranih područja i ilegalno anektiranog Krima te uspješnu provedbu Sporazuma o pridruživanju.