Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 5. 4. 2016.

Promocija hrvatske kulture i povijesti naš je prioritet u EP-u

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković komentirao je za Radio 101 i Radio Dalmaciju značaj proslave velike obljetnice Staroga Grada na Hvaru, koju je organizirao u Europskom parlamentu, za predstavljanje hrvatske kulture i tradicije

»Nakon obilježavanja 300. godišnjice Sinjske alke u EP-u, smatram da je jubilej povijesnih odnosa otoka Farosa i Parosa doprinos promociji naše kulture i povijesti, što je izuzetno važno jer je Hrvatska jedina europska zemlja koja je ujedno mediteranska i podunavska«, izjavio je Plenković za Radio 101.

Plenković je dodao kako je u Bruxellesu potpisan Sporazum o bratimljenju Farosa i Parosa radi sprečavanja depopulacije otoka te razvoja turizma, gospodarstva i poljoprivrede, a Hrvatskoj također mogu biti korisna iskustva Grčke, koja je dobro iskoristila europska sredstva za regionalni razvoj.

U izjavi za Radio Dalmaciju Plenković je rekao da mu je, kao Hvaraninu po podrijetlu očeve obitelji, izrazito drago što može ugostiti 60 prijatelja s Hvara i Dalmacije u Bruxellesu te tom prigodom zajedno s gradonačelnikom Staroga Grada Vinkom Maroevićem, županom Zlatkom Ževrnjom i grčkim kolegom u EP Georgiosom Kyrtsosom organizirati Okrugli stol Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze. 

»Ovim događajem prikazujemo europskim kolegama dio hrvatske kulturne baštine, što je bila i važna odrednica HDZ-ova programa za europske izbore«, zaključio je Plenković.