Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 3. 2016.

Oslobađajuća presuda Šešelju potpuno neprihvatljiva i pravno neutemeljena

Izražavam žaljenje zbog presude Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koje nije prepoznalo odgovornost Vojislava Šešelja za zločine tijekom agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Sažeto obrazloženje presude izloženo od predsjedavajućeg suca Antonettija bizarno je, pravno neutemeljeno, u suprotnosti s prijašnjim odlukama Suda u vezi sa zločinačkim karakterom projekta Velike Srbije, te u najvećem dijelu pogrešno utvrđuje činjenično stanje. Osim temeljite analize cijele presude, bit će potrebno dobro proučiti i izdvojeno mišljenje sutkinje Lattanzi.

Kao predsjednik Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda, Šešelj je bio poticatelj i počinitelj najstrašnijih ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dijelovima Vojvodine, uključujući i masakr na Ovčari.

Budući da je Šešelj optužen za najteže oblike zločina protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja očekujem da će Haaško tužiteljstvo podnijeti žalbu protiv ovakve prvostupanjske presude.

Nadam se da će Žalbeno vijeće u drugostupanjskom postupku donijeti razumniju i pravedniju presudu koja bi spriječila gubitak povjerenja u Međunarodni sud narušenoga već i puštanjem Šešelja na slobodu bez ikakvih uvjeta i ograničenja u studenome 2014.

Ovakva nepravomoćna presuda Suda ugrožava povjerenje građana u kažnjavanje najodgovornih za najteže zločine protiv čovječnosti te predstavlja sekundarnu viktimizaciju svih žrtava poražene velikosrpske ideologije. Zbog svega toga, oslobađajuća nepravomoćna presuda Raspravnog vijeća je neprihvatljiva te očekujem da je Žalbeno vijeće izmijeni.