Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 5. 2011.

Okrugli stol »Perspektive Hrvatske u Europskoj uniji«

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u subotu, 28. svibnja 2011. na okruglom stolu »Perspektive Hrvatske u Europskoj uniji« održanom povodom 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije u suorganizaciji Hrvatske Paneuropske unije, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Zaklade Hanns Seidl

Državni tajnik Plenković naglasio je značaj Međunarodne Paneuropske unije, najstarijeg pokreta za ujedinjenje Europe, koji dugi niz godina promiče ideje europskoj zajedništva ali i očuvanja kulturnih posebnosti svih europskih država. Zahvalio se članovima Hrvatske Paneuropske unije koji su proteklih dvadeset godina pružali punu potporu Republici Hrvatskoj ističući zajedničko nasljeđe, povijest i kulturu Hrvatske i Europe.

U svjetlu skorog zatvaranja pristupnih pregovora, državni tajnik Plenković govorio je o dinamici procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i pozitivnim učincima koje provedene reforme imaju na hrvatsko društvo u cjelini. Naglasio je da promijenjena metodologija pregovora omogućuje Hrvatskoj da potpuno spremna postane nova članica Europske unije. Istaknuo je cilj potpisivanja Ugovora o pristupanju do kraja godine, te je govorio o provedbi informativne kampanje uoči referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Na okruglom stolu sudjelovali su i Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije, Urlich Kleppmann, predstavnik Zaklade Hanns Seidl za Mađarsku, Hrvatsku i Slovačku, Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske PEU, Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne PEU, Neven Šimac, Potpredsjednik CEDI Robert Schuman, Mladen Andrlić, ravnatelj Diplomatske akademije MVPEI i Bernd Posselt, zastupnik u Europskom parlamentu.