Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 22. 3. 2016.

Ekonomska suradnja temelj europskog projekta

Na sjednici Odbora za ekonomsku integraciju Parlamentarne skupštine Euronesta od 22. ožujka sudjelovao je i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković

Tom prilikom Plenković je istaknuo kako je ekonomska suradnja temelj europskog projekta te da bi zemlje Istočnog partnerstva u tom smislu mogle slijediti uspješan primjer ekonomske integracije zemalja središnje i istočne Europe te zapadnog Balkana. Međutim, ocijenio je kako razina ekonomske integracije između zemalja Istočnog partnerstva, nažalost, još uvijek nije dovoljno visoka, a bolja ekonomska integracija ne bi samo potaknula ekonomski rast, već bi znatno pridonijela miru i sigurnosti u čitavoj regiji. 

Plenković je pohvalio inicijativu Europske komisije da odobri sredstva iz svog proračuna (200.000 eura u razdoblju od 10 godina) koja bi se namijenila za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u zemljama Istočnog partnerstva, ali je naglasio da je jednako važno da budući korisnici ovog programa budu obaviješteni o ovoj mogućnosti.

Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom, Moldovom i Gruzijom je ključan instrument za privlačenje stranih investicija, koje će u konačnici dovesti do stvaranja novih radnih mjesta te dugoročno do stabilnijeg ekonomskog rasta, zaključio je Plenković.