Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 22. 3. 2016.

Javljanje za Dnevnik Nove TV nakon terorističkih napada u Bruxellesu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković snažno je osudio terorističke napade u Bruxellesu te izrazio sućut obiteljima žrtava

Plenković je kazao da je Bruxelles destabiliziran nakon terorističkih napada najgoreg oblika koji su se ciljano odvili u zračnoj luci i u gradskom metrou gdje se kreće velik broj ljudi. Dodao je da se u Europskom parlamentu danas normalno radilo, upravo kako bi se nadjačale namjere terorista da potpuno onemoguće svakodnevnu rutinu građana i funkcioniranje europskih institucija.

Istaknuo je da je sada prioritetna zadaća sigurnosnih i obavještajnih službi Belgije da u suradnji sa službama ostalih država članica i drugih zemalja pokušaju otkriti preostale aktivne terorističke mreže u EU. U tom pogledu, smatra potrebnim da se intenzivira rad na otkrivanju stranih boraca koji su se s Bliskog istoka vratili u Europu, gdje dodatno radikaliziraju mlade.

Poručio je da Europska unija u borbi protiv terorizma mora snažnije koristiti svoje vanjskopolitičke, sigurnosno-obrambene i obavještajne instrumente te pridonijeti konačnom rješavanju problema na samom izvorištu, a očito je kako će se trebati poduzeti i mjere za deradikalizaciju određenih skupina u EU.

Izvrstan model integracije islamske zajednice u Hrvatskoj sigurno je dobar primjer kako i RH može dati doprinos stvaranju boljeg dijaloga, zaključio je Plenković.