Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 3. 2016.

Srbija treba povući zakon o širenju kaznene jurisdikcije

U organizaciji Matice hrvatske potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o internacionalizaciji pitanja širenja kaznene jurisdikcije od strane Srbije

Uz Plenkovića, svoja razmatranja o srbijanskom Zakonu o nadležnosti i organizaciji državnih organa u postupku za ratne zločine iznijeli su Vladimir Šeks, Toma Galli iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Jure Vujić iz Matice hrvatske.

U svom izlaganju, Plenković je pozvao srbijanske vlasti da preispitaju sporni zakon kojim Srbija neosnovano širi jurisdikciju na područje susjednih država i time krši međunarodno pravo te narušava pravnu sigurnost.

Podsjetio je da su hrvatski zastupnici u EP uspjeli ugraditi u rezolucije o napretku Srbije za 2015. i 2016. formulaciju kojom je srbijanskim vlastima poslana jasna poruka da razmotre sporni zakon u duhu dobrosusjedskih odnosa i u suradnji sa Europskom komisijom.

Smatra da se Hrvatska kao članica EU i NATO-a prema ovom pitanju treba postaviti snažno i bez impresioniranosti stajalištima drugih aktera u merđunarodnoj zajednici, jer je nedopustivo da se srbijansko zakonodavstvo miješa u unutarnja pitanja RH i relativizira žrtvu onih koji su poginuli u ratovima na području bivše SFRJ.

Poručio je da će ključna odgovornost biti na hrvatskoj vladi koja treba čvršće povezati pitanje srbijanskog zakona sa pravnom stečevinom EU, što podrazumijeva ispunjavanje preduvjeta za otvaranje sistemskih poglavlja 23 i 24 na putu Srbije prema članstvu u EU.

Zaključio je da će hrvatski zastupnici u EP nastaviti djelovati kao produžena ruka strateškog angažmana Hrvatske prema ukidanju ovog spornog zakona.

Komentirajući odluku Haškog suda kojom se optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju dozvoljava da izricanje presude prati videolinkom, Plenković je rekao da se radi o pogrešnoj odluci, ocijenivši da se Raspravno vijeće na čelu s francuskim sucem koji je vodio taj proces pribojava da se u pritvoru dogodi još jedan smrtni slučaj prije izricanja presude. Dodao je da se odluka Raspravnog vijeća o privremenon puštanju Šešelja na slobodu pokazala kao loša, s obzirom na Šešeljevo ponašanje i govor mržnje.