Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 9. 3. 2016.

Crnoj Gori treba unutarnji konsenzus o europskim integracijama

Tijekom plenarnog zasjedanja organizirana je rasprava o izvješću o Crnoj Gori za 2015. godinu u kojoj je sudjelovao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković

Plenković je čestitao kolegi Tannocku na kvalitetnoj pripremi dokumenta te istaknuo kako je jasno da je Crna Gora s 22 otvorena poglavlja otišla najdalje na svom europskom putu od svih država jugoistoka Europe. Dodao je da je sada ključno pristupiti sistemskim reformama koje nameću poglavlja 23 i 24.

Nakon ozbiljne političke krize kojoj smo svjedočili proteklih mjeseci Plenković je mišljenja da je postizanje širokog međustranačkog konsenzusa o procesu europskih integracija kapitalno pitanje za daljnju stabilnost i kulturu dijaloga u Crnoj Gori. Čestitao je na pozivnici za priključenje NATO-u te naglasio kako će to stabilizirati Crnu Goru, ali i cijeli Jadranski bazen.

Očekujem od Crne Gore da poštuje prava nacionalnih manjina, osobito prava hrvatske manjine, te da riješi preostala pitanja koja se odnose na raspad SFRJ, na procesuiranje ratnih zločina i na pitanje školskog broda »Jadran«, zaključio je Plenković.