Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 9. 3. 2016.

Politička stabilnost u Ukrajini nužna je za nastavak europskog puta zemlje

Gostujući u emisijama »Talking Europe« i »Ici l’Europe« na kanalu France24, predsjednik delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković govorio je o potpori Europske unije reformskom procesu u Ukrajini te o napretku te zemlje u procesu približavanja Uniji

Sudjelujući u emisiji Talking Europe za englesku verziju kanala France24 s veleposlanikom Ukrajine pri EU Mykolom Tochytskijem, estonskom zastupnicom u EP-u Yanom Toom te nizozemskom kolegicom Kati Piri, zastupnik Plenković rekao je da za Ukrajinu Sporazum o pridruživanju predstavlja ključnu nit vodilju za provedbu europskih reformi, te je bitno da što skorije u potpunosti stupi na snagu.

Istaknuo je da je više od 60 ukrajinskih zastupnika posjetilo Europski parlament povodom Ukrajinskog tjedna u Europskom parlamentu, jedinstvenog događaja koji je organizirao s ciljem da osnaži suradnju EP-a i Vrhovne Rade kako bi se Rada transformirala u moderan europski parlament.

Ustvrdio je da s obzirom na 9000 žrtava u Ukrajini nakon ruske agresije ohrabruje provedba Mirovnog sporazuma iz Minska. Dodao je da je sada prioritet omogućiti Misiji OESS-a da uspostavi kontrolu nad rusko-ukrajinskom granicom te nastaviti s procesom decentralizacije. Smatra da EU može Ukrajini znatno pomoći pri mirnoj reintegraciji okupiranih područja, što je provela i Hrvatska 1998. – gotovo 7 godina nakon okupacije zemlje.

Talking Europe (na engleskome)

U razgovoru s ukrajinskim veleposlanikom Tochytskiem i grčkim zastupnikom u EP-u Steliosem Koulogloum u emisiji Ici l’Europe za francusku verziju kanala France24, Plenković je konstatirao da Ukrajina ostaje politički prioritet za vanjsku politiku Unije, ali i svekupni angažman Europskog parlamenta, s obzirom na to da je sigurnost ukrajinskih građana ujedno sigurnost svih europskih građana.

Izrazio je uvjerenje da će se unatoč teškoj političkoj i sigurnosnoj situaciji zbog okupacije dijelova Donjecke i Luganske oblasti te ilegalno anektiranog Krima uspjeti održati politička stabilnost koja je nužna za nastavak europskog puta zemlje i provedbu sveobuhvatnog reformskog paketa.

Plenković je poručio da su restriktivne mjere što ih je EU nametnula Rusiji usko povezane s provedbom Minskog sporazuma te se neće ukidati dok se Moskva u potpunosti ne počne pridržavati tih odredaba.

Analizirajući predstojeći referendum u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju s Ukrajinom, naglasio je kako vjeruje da će nizozemski građani glasati o samom sadržaju Sporazuma, a ne o europskom kontekstu, vodeći računa o rome da je Sporazum već ratificiran u objema domovima nizozemskog parlamenta.

Ici l’Europe (na francuskome)