Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 8. 3. 2016.

O Europskom migracijskom programu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o provedbi Europskog migracijskog programa

Zahvalivši se potpredsjedniku Komisije Timmermansu na pregledu provedbe europske agende za migracije Plenković je istaknuo kako je tijekom zadnjih mjeseci u EU ušlo više od 800.000 ljudi, a od toga čak 120.000 ove godine. Naglasio je kako je ključni zadatak pokušati od nekontroliranog i nelegalnog priljeva ljudi, koji bježe od ugroze vlastitog života, organizirati prihvat na solidaran i human način, a isto tako i u skladu s pravnim propisima.

Plenković je pozdravio inicijativu koja ide u smjeru revizije Dublinske uredbe, zaštite Schengenske stečevine i maksimalnog napora u dijalogu s Turskom. Smatra da je potrebno da upravo Turska spriječi krijumčare da ilegalno prevoze ljude preko Egejskog mora koji dovode do tragedija. Istodobno potrebno je pomoći Grčkoj, osobito trenutnoj katastrofalnoj situaciji na makedonsko-grčkoj granici koja se kasnije reflektira na čitavoj tzv. istočno-mediteranskoj i balkanskoj ruti.