Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Podgorica | 26. 2. 2016.

Crna Gora napreduje na putu prema članstvu u Europskoj uniji

U intervjuu za crnogorski list Pobjeda potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o ključnim porukama novog izvješća Crnoj Gori te potrebi stvaranja snažnijeg dijaloga vlasti i opozicije

U razgovoru s novinarkom Majom Đurđić, zastupnik Plenković rekao je kako je Crna Gora otišla najdalje od svih država jugoistoka Europe u procesu europskih integracija, te je sada potrebno osigurati široki međustranački politički konsenzus o procesu pristupanja EU.

Izrazio je podršku pregovorima predstavnika vlasti i oporbe s ciljem sporazumnog rješavanja otvorenih pitanja kako bi se mogli održati parlamentarni izbori, koji bi dali jasan legitimitet izabranom predstavničkom tijelu. Dodao je da Izvješće EP-a daje potporu Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU te još jednom naglašava potrebu punog poštivanja vladavine prava, profesionalizacije javne uprave te jače borbe protiv korupcije. Ocijenio je kako dobivanje pozivnice za članstvo u NATO-u ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i za stabilnost cijelog jadranskog bazena te jugoistočne Europe.

Navodeći kako u mandatu ove Komisije novih proširenja neće biti, Plenković je kazao da će hrvatski zastupnici u EP biti angažirani da europska budućnost Crne Gore i zemalja jugoistočne Europe ostane aktualna na dnevnom redu EU.

Plenković se u intervjuu osvrnuo i na ključne izazove pred Europskom unijom u 2016. godini te na vanjskopolitičke prioritete nove hrvatske vlade predvođene HDZ-om.

Intervju u cijelosti