Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 2. 2016.

Podnošenje zahtjeva za članstvo prekretnički trenutak za BiH

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog povodom formalnog podnošenja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji

U emisiji voditelja Zoltana Kaboka, uz zastupnika Plenkovića gostovali su politički analitičar Božo Skoko te kolumnist Večernjeg lista Ivan Pepić.

Plenković je ocijenio kako je podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u EU prekretnički trenutak za stabilizaciju zemlje i nastavak europskog puta. Dodao je da je zahtjev pravno utemeljen te je procesuiran slijedom politike novog pristupa EU prema BiH i konačnog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prije sedam mjeseci.

Naglasio je da se bitna promjena za europsku perspektivu BiH dogodila ulaskom Hrvatske u EU. U tom kontekstu, rekao je da su hrvatski zastupnici organiziranjem konferencije u EP o europskoj budućnosti BiH nastojali zajedno s najvišim europskim dužnosnicima, američkim predstavnikom i svim relevantnim zastupnicima stvoriti atmosferu da nizozemsko predsjedništvo prihvati zahtjev BiH za članstvo.

Pohvalivši angažman hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u postizanju napretka BiH na europskom planu, Plenković je napomenuo da su Hrvati u BiH prepoznati kao vezivno tkivo za opstanak BiH i pokretač europskog puta zemlje.

Istaknuo je kako su novoj hrvatskoj vladi predvođenoj HDZ-om u vanjskopolitičkom smislu apsolutni prioritet Bosna i Hercegovina i položaj hrvatskog naroda kao konstitutivnog.

Poručio je da europski proces treba biti poticaj svim akterima u BiH da započnu raspravu o ustavnoj reformi koja bi se trebala temeljiti na načelima legitimne zastupljenosti, supsidijarnosti, decentralizacije i federalizacije, kako bi se nakon Daytonskog ustava krenulo prema drugoj fazi Bosne i Hercegovine i stvaranju pravičnijeg okvira.