Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 2. 2016.

Napredovanje Bosne i Hercegovine i Srbije prema Europskoj uniji

U izjavi za HTV-ovu emisiju Paralele potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na europski put Bosne i Hercegovine te na ključne naglaske izvješća o napretku Srbije

Plenković je istaknuo da su u izvješću EP-a o napretku Srbije za 2015. godinu koje je podnio izvjestitelj David McAllister usvojeni svi amandmani zastupnika iz redova HDZ-a i HSS-a. Oni se odnose na kvalitetniju zaštitu manjinskih prava, posebno glede prava na jezik i zastupljenost u lokalnim, regionalnim i nacionalnim predstavničkim tijelima, kao i na pitanja nestalih osoba, ratnih zločina te spornog zakona o širenju jurisdikcije. Dodao je da se od Srbije očekuje da osnaži neovisnost pravosuđa i slobodu medija, pojača suradnju sa susjedima, poštuje integritet Bosne i Hercegovine te da se počne jasnije usuglašavati sa vanjskom politikom Europske unije.

Plenković je poručio da je za funkcioniranje i opstanak Bosne i Hercegovine ključna ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, a u tom je pogledu naglasio integrirajuću ulogu hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, koji može djelovati kao svojevrstan motor u europskom procesu BiH.