Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 4. 2. 2016.

Stanje ljudskih prava na Krimu

Tijekom plenarnog zasjedanja predsjednik Izaslanstva za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković sudjelovao je u ime Europske pučke stranke u raspravi o stanju ljudskih prava na Krimu, s posebnim osvrtom na krimske Tatare

Plenković je istaknuo da rezolucija podržava jasno opredjeljenje Ukrajine za europski put i da ponovno skreće pozornost međunarodne zajednice na teške povrede ljudskih prava na Krimu, koji je protuzakonito prisvojila Rusija. Naglasio je da snažno podržava krimske Tatare kao autohtoni narod koji se suočava s diskriminacijom i zlostavljanjem zbog suprotstavljanja okupacijskim vlastima. Dodao je kako Europska unija mora nastaviti svoju politiku nepriznavanja nezakonitog pripojenja Krima i održati povezane sankcije protiv Rusije. Ako ruske vlasti žele poboljšati svoj odnos s Europskom unijom, trebale bi se povući s Krima te dopustiti Ukrajini da ponovno uspostavi kontrolu nad svojim teritorijem. Ujedno je bitno da međunarodne organizacije, nevladine organizacije za ljudska prava te mediji imaju nesmetan pristup Krimu i da njihova prisutnost bude koordinirana s ukrajinskim vlastima, poručio je Plenković.

U tom smislu Plenković je pozdravio misiju posebnog predstavnika glavnog tajnika za ljudska prava u Vijeću Europe i naglasio da podržava predloženi format »Ženeva plus«. Vjerujem da pitanje povrata Krima Ukrajini ne treba lučiti od napora koji se ulažu u zaustavljanje sukoba na istoku, posebno u Donjeckoj i Luganskoj regiji, kad je poznato da ta dva problema imaju isti uzrok, zaključio je Plenković.