Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 7. 2. 2016.

Zahtjev BIH za članstvo poticaj za iduću fazu europske integracije

U emisiji Bosanski vjestnik Face TV-a potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na formalno podnošenje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Eeuropskoj uniji 15. veljače

Zastupnik Plenković istaknuo je da u kontekstu novog pristupa Unije Bosni i Hercegovini i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH nema vremena za čekanje i treba pratiti korak drugih zemalja jugoistočne Europe u procesu približavanja Europskoj uniji. Stoga će podnošenje formalnog zahtjeva za članstvo u Bruxellesu biti snažan poticaj za nastavak provedbe reformskog programa i iduću fazu europske integracije. Naglasio je da Unija od BiH sada očekuje provedbu zacrtanih reformi kako bi mogla nastaviti put prema punopravnom članstvu.

Plenković je kazao kako u Bosni i Hercegovini na dnevni red također treba doći pitanje ustavne reforme koja bi poštivala načela legitimne zastupljenosti, supsidijarnosti, decentralizacije i federalizacije kao modela za ravnopravnu ulogu svih triju konstitutivnih i ostalih naroda u zemlji. Poručio je da će hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, kao i sve institucije u Hrvatskoj, i dalje snažno podržavati i zagovarati europski put Bosne i Hercegovine.