Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Doha | 10. 2. 2016.

Razgovor s katarskim emirom o odnosima Europske unije i Katara

Delegacija Odbora za vanjske poslove EP-a susrela se s emirom Tamim bin Hamad Al Thanijem i drugim katarskim dužnosnicima, s kojima je razgovarala o razvoju odnosa između Europske unije i Katara te o sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku i Arapskom poluotoku

Izaslanstvo EP-a predvodio je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković, a činili su ga zastupnici Jozo Radoš, Arnaud Danjean, Tokia Saifi, Afzal Khan, Pier Antonio Panzeri i Mark Demesmaeker. Prilikom boravka u Kataru izaslanstvo je primio emir Tamim bin Hamad al-Thani, a europski zastupnici susreli su se također s predsjednikom Savjetodavnog vijeća Mohammedom bin Mubarak Al Khulaifiem i članovima Vijeća te s guvernerom Katarske narodne banke šeikom Abdull Bin Saoud Al Thanijem.

Zastupnici su s katarskim dužnosnicima razgovarali o sigurnosnoj situaciji u regiji, razvoju prilika u Siriji, Iraku, Jemenu, Libiji i Egiptu te o odnosima s Iranom. Postiguta je suglasnost o tome da treba nastaviti diplomatski dijalog i vanjskopolitičku suradnju Katara i EU-a radi uspostave stabilnosti i primirja u regiji te borbe protiv terorizma.

Domaćini su predstavili ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji i plan monetarne stabilnosti te svoju viziju razvoja Katar 2030, koja uključuje smanjenje ovisnosti o ugljikovodicima i dinamičniju socioekonomsku diversifikaciju resursa.

»Europska unija zainteresirana je za intenziviranje ekonomskih i trgovinskih odnosa s Katarom koji već jesu na visokoj razini, posebno na području investicija i energetike, napose kada je riječ o ukapljenom prirodnom plinu«, kazao je zastupnik Plenković. Dodao je da bi nastavak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Zaljevskog vijeća za suradnju snažno utjecao na unapređenje poslovnih i gospodarskih odnosa s Katarom.

S obzirom da su u tijeku pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, zastupnici su istaknuli važnost poboljšanja uvjeta stranih radnika koji žive u Kataru, dok je katarska strana iznijela podatke o zakonodavnim promjenama i napretku postignutom na području zaštite ljudskih prava i poboljšanja radnih uvjeta.

Voditelj delegacije EP-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo otvorenom i konstruktivnom raspravom koja je održana s katarskim emirom i članovima Shura vijeća te istaknuo da Europska unija prepoznaje Katar kao važnog i vjerodostojnog partnera koji se pozicionirao na međunarodnoj sceni i pridonosi miru i stabilnosti na Bliskom istoku i u Africi. Izrazio je punu spremnost Europskog parlamenta da razvije suradnju i dijalog sa Shura vijećem, kao i s novim Zajedničkim parlamentarnim odborom savjetodavnih vijeća koja djeluju u okviru Zaljevskog Vijeća za suradnju.